Az EMMI egykori azbesztes irodházát milliárdokért hirdetik

Az EMMI egykori azbesztes irodházát milliárdokért hirdetik

Eladná az állam az EMMI egykori irodaházát, amely azbesztes, illetve a budai vár egyik ingatlanját - írja az mfor.hu.

Az  V. kerületi Arany János utcában található Emberi Erőforrások Minisztérium azbeszt miatt elhagyott épületére az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) aukciós oldalán csütörtöktől hétfőig lehet licitálni, melynek kikiáltási ára  3,9 milliárd forint. A vagyonkezelő leírása alapján nem különösebben izgatja őket, hogy az irodaház itt-ott azbesztet tartalmaz.

Tájékoztatjuk az árverezőket, hogy épületben azbesztmentesítést végeztek. Az azbesztmentesítés során feltételezhetően csak a környezetre közvetlen veszélyforrást jelentő azbeszttartalmú anyagok eltávolítása történhetett meg.

Az MNV a megmaradt azbeszt pontos mértékéről nem rendelkezik további információval, annyi biztos, hogy az esetleges további azbesztmentesítési feladatokkal kapcsolatban nem vállalják a felelősséget. Ha a leendő vevőnek mindez nem lenne elég vonzó az EMMI volt ingatlanjával kapcsolatban, akkor még ott van az a tény, hogy a környék egyik legrondább épületéről beszélünk, de legalább világörökségi védőövezetben fekszik, ugyanakkor nem emlékmű.

Az ingatlan 3 éve áll elhagyatottan, a minisztérium 2017-ben még azt nyilatkozta, hogy nem kellett félni, mert a napi irodai munka során a munkatársak nem voltak kitéve az azbesztszennyezés kockázatának. Az is igaz, hogy ennek ellenére mégis kiköltöztek az épületből.

Az eladásra kínált csomag részét képezi a Szentháromság téren található Burg Hotel a budai Várban. Ez az épület azért érdekes, mert mellette jelenleg is rekonstruálják a Pénzügyminisztérium leendő székházát, így valószínűleg akad majd rá érdeklődő. Ennek a kikiáltási ára 1,6 milliárd forint, de csak csomagban eladó az EMMI azbesztes épületével, így összesen 5,5 milliárd forintot kéne fizetni a két házért.

A következő hetekben 14 különböző tematikájú ingatlancsomaggal és több mint 30 egyedi tétellel gazdagítja kínálatát a társaság. Eladósorba kerülhet többek között a balatonőszödi kormányüdülő és az Andrássy úti MÁV-székház is, amelyeket korábban már milliárdokért próbáltak átadni új tulajdonosnak.