Járványügyi bevetési egység: lokalizálják a fertőzési gócpontokat, megakadályozzák a vírus továbbterjedését

Járványügyi bevetési egység: lokalizálják a fertőzési gócpontokat, megakadályozzák a vírus továbbterjedését

Az egység pénteki budapesti, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: Magyarország ugyan sikeresen védekezett a járvány első szakaszában, ám a járványveszély nem múlt el. A veszélyhelyzet megszüntetése után pedig létrehozták a járványügyi bevetési egységet. Kifejtette, ennek

feladata az együttműködő szervezetek - a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat - munkájának koordinálása, valamint az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása.

Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti. Az egység továbbá jogosult korlátozó intézkedések elrendelésére is.

Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője hangsúlyozta, elsődleges feladatuk a területi védelmi bizottságok munkájának összehangolása. S az egység rendelkezésére áll a katasztrófavédelem által működtetett mobil labor is.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta részt vesznek a határátkelőhelyeken a beutazók szűrésében, és több mint 60 ezer mintavételt hajtottak már végre a lakosság körében. Emellett részt vesznek a fertőzésgyanús betegek ellátásában, szállításában is.

Haláchy Enikő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője az emelte ki: feladatuk biztosítani a szükséges védőfelszereléseket az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi és honvédelmi szervek és az idősotthonok részére.

Az Országos Kórház-főparancsnoki Támogató Törzs képviselője, Szabó Pál arról tájékoztatott, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után is 92 kórházparancsnok segíti országszerte a járvány elleni védekezést. Április végétől pedig 19, kétszáz gondozottnál nagyobb létszámú idősotthonban kezdték meg a munkát intézményparancsnokok. Feladatuk az egészségügyi készletek megóvása, valamint a járványügyi előírások betartásának ellenőrzése.

Miklovich János, a honvédség vegyvédelmi zászlóaljának parancsnoka kifejtette, a zászlóalj olyan speciális alakulat, amelynek a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elleni védekezés a feladata. Tehát minden olyan eszközzel rendelkeznek, ami a járvány elleni védekezésben is hatékonyan felhasználható. A fertőtlenítő csapatok pedig bárhol és bármikor bevethetők.