Még mindig többet keres Rogán Antal Orbán Viktornál

Még mindig többet keres Rogán Antal Orbán Viktornál

A Miniszterelnöki Kormányiroda, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség politikai felsővezetői, azaz a miniszterelnök, a miniszterek és államtitkárok közül Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter keres a legtöbbet: országgyűlési képviselői fizetésével együtt havi több mint bruttó hatmillió forintot, ezt pedig egyéb juttatások is kiegészítik a kormany.hu adatai alapján.

A fizetés mellé gépjárművel és hivatali lakással is rendelkeznek az ország egyes vezetői. Decemberben például lecserélték a miniszterek és államtitkárok autóit, közülük öt a tavalyi esztendőben milliós jutalmat kapott, négynek pedig hivatali lakás is jár.

Nem ő az első a sorban

Orbán Viktornál pedig többen is jobban keresnek. Süli János és a szintén menedzserfizetésért, bruttó ötmillió forintért dolgozó Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter például többet visz haza Orbánnál, de helyettesének, Semjén Zsoltnak, illetve Rogán Antalnak és Gulyás Gergelynek sem lehet oka panaszra: ők bruttó 3,08 millió forintot keresnek. Ennek fényében a miniszterelnök illetménye és képviselői tiszteletdíja összesen csupán bruttó 2,61 millió forintot tesz ki.

Orbán miniszterelnöki fizetése több mint tíz éve változatlan, azaz havonta bruttó 1,5 millió forint, hiszen a köztisztviselői illetményalap nem változott, vagyis 38 650 forint. Ennek harminckilencszerese a miniszterelnöki illetményt. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen országgyűlési képviselőként másokéhoz hasonlóan az ő tiszteletdíja is nőtt: a tavalyi 989 ezerről 1,1 millió forintra, mivel ezt az előző évi nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset alapján számolják ki.

Azon államtitkárok, akik országgyűlési képviselők is – mint Fónagy János, Dömötör Csaba, Tuzson Bence, Potápi Árpád, Soltész Miklós – 2,4 milliót keresnek, míg a csak a minisztériumokban dolgozó államtitkárok 1,75 milliót.

Csurran-cseppen, innen-onnan

A fizetés mellé a felsővezetők éves cafeteria kerete 200 ezer forint. Ehhez személyes használatra gépkocsit  is kapnak, a tavalyi autócserével új Skoda Superb és Skoda Kodiaq modelleket vettek át a miniszterek és államtitkárok.

Ezeken túl az államtitkárok és miniszterek jutalomban is részesülhetnek a miniszterelnök által meghatározott összegben.Tavaly novemberben Mager Andrea két államtitkára, Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért, valamint Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár például bruttó 2-2 millió forintot kapott.

A Miniszterelnöki Kabinetirodánál Dömötör Csaba parlamenti államtitkárt, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt és Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárt jutalmazta munkájáért tavaly novemberben a kormányfő egy havi illetményüknek megfelelő, mintegy bruttó 1,3 millió forinttal. Ők 2019 júliusában 1,3 milliós "motivációs elismerést" is kaptak a munkáltatói jogkört gyakorló minisztertől. A Miniszterelnökségen tavaly nem osztottak jutalmat a politikai vezetők között.