Karácsony a koronavírusról: "készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat"

Karácsony a koronavírusról: "készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat"

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán arról írt, hogy a friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegetett, vagyis, hogy készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat.

Karácsony szerint a koronavírus második hulláma elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések. Kiemeli továbbá, hogy a felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány.

látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, „sci-fibe illő” akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is. Mi a fővárosban inkább az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben hiszünk

- tette hozzá a főpolgármester. Az első hullám tapasztalatai alapján mielőbb meg kell kezdeni a szociális intézményekre, idősotthonokra vonatkozó szabályok azonnali felülvizsgálatát, meg kell teremteni a szociális szféra dolgozói számára a jobb anyagi megbecsülés feltételeit éppúgy, mint az idősotthonokban a minőségi ellátáshoz szükséges eszközök biztosítását. Ehhez haladéktalan szakmai egyeztetést javasol az idősotthonok három legnagyobb fenntartója, a kormány, az egyházak és az önkormányzatok között.

Az adatok szerint, szemben minden ostoba politikai hangulatkeltéssel, több vidéki idősotthonban van jelen a fertőzés, mint fővárosiban, az önkormányzati fenntartású intézmények mellett megjelent sok állami fenntartású, valamint egyházi és néhány magánintézményben is.