Tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútban felrobbant

Tízszer annyi ammónium-nitrátot tárolnak egy román kikötőben, mint amennyi Bejrútban felrobbant

A tengeri kikötők igazgatóságának közlése szerint

a romániai Konstanca kikötőjében összesen mintegy 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, ami tízszerese annak a mennyiségnek, mint ami a tragikus robbanáshoz vezetett Bejrútban.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint azonban nem kell aggódni, nincs veszély, mivel a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat.

A romániai sajtó és a román hatóságok vizsgálni kezdték a konstancai kikötőben tárolt anyagokat, továbbá azt is, veszélyt jelent-e Marosvásárhelyre a város peremén működő Azomures műtrágyagyár, amely csakugyan gyárt egyebek mellett ammónium-nitrát alapú műtrágyát is.

Év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba

A tengeri kikötők igazgatósága kifejtette, öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Konstancán, mindegyik a katasztrófavédelem engedélyével, illetve a vonatkozó európai szabályozások szigorú betartásával. Hozzátették, a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak számít, tekintve, hogy csak az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.

Az Azomures társaság szerint nem veszélyes az általuk gyártott műtrágya

A marosvásárhelyi Azomures társaság közleményében azt írta, a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű ammónium-nitrát alapú műtrágyát, a terméket pedig a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják. Állítják, az általuk gyártott műtrágya magától nem gyúlhat meg, nem robbanhat fel, tehát nem veszélyes, ha a tárolásánál, mozgatásánál betartják a vonatkozó európai normákat.

A román államfő, Ludovic Orban pénteken úgy fogalmazott, a konstancai kikötőben tárolt műtrágya kereskedelmi szerződés tárgyát képezi, így csak addig tartják ott, amíg hajóra nem rakhatják. Hozzátette, mind a belügyminisztérium, mind pedig a katasztrófavédelem részéről azt a tájékoztatást kapta, hogy mindent megtettek a biztonság érdekében.

(hvg.hu)