Az öt cserelehetőség visszaállítását kérik az európai futballklubok

Az öt cserelehetőség visszaállítását kérik az európai futballklubok

A vezető európai labdarúgóklubok azt szeretnék, ha az európai szövetség (UEFA) ebben a szezonban is engedélyezné az öt cserelehetőséget a Bajnokok Ligája és az Európa-liga főtábláján.

Az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) az UEFA végrehajtó bizottságának szeptember 24-i, budapesti ülésén szeretné elérni, hogy hosszabbítsák meg a szabályt a nemzetközi sorozatokban.

Andrea Agnelli, az ECA vezetője kifejtette, hogy

a szabály további alkalmazása egységessé tenné a játékot az egész kontinensen.

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) a koronavírus-járvány miatt annak érdekében, hogy csökkenjen a játékosok terhelése, engedélyezte az öt cserelehetőséget. Az UEFA a Bajnokok Ligája és az Európa-liga nyári befejezésekor élt ezzel az opcióval, ugyanakkor a két sorozat 2020/21-es idényének selejtezőjében visszatért a három cserelehetőségre.

Az IFAB jövő augusztusig meghosszabbította a három helyett öt cserét engedélyező szabályt, de az egyes nemzeti bajnokságoknak saját jogkört adott annak alkalmazására. A spanyol, a német és a francia liga is az öt csere megtartása mellett döntött, az angol Premier League-ben azonban visszatér a három változtatási lehetőséghez, ahogy a magyar élvonal is így tett.