Igazi luxus övezi Mészáros vadászházát a Hanság legszebb részén

Igazi luxus övezi Mészáros vadászházát a Hanság legszebb részén

A 24.hu értesülése szerint 12 szobás, butikhotelnek is beillő, lehallgatásbiztos kétszintes épületet húztak fel a krisztinabereki tó partján, a helyiek pedig azt mondták, a munkálatok igen feszített tempóban zajlottak.

A portál egy, a beruházást közelebbről ismerő forrása elmondta, olyan biztonsági rendszert építettek ki, hogy egy egér sem férne át rajta, senki se láthatja, milyen VIP-vendégeket fogadnak, s akár helikopterrel is érkezhetnek.

Újrónafő korábbi rendezési terve alapján a méretes ingatlan nem kaphatott volna engedélyt, tavaly azonban az önkormányzat a társaság kérelmére módosította a szabályozást. A 6,2 hektár nagyságú terület jelentős részén egy bányató található, amit keskeny földnyelv határol a telken belül. A korábbi településrendezési terv a tavat vízgazdálkodási területbe, az azt körülvevő telekrészt gyepterületbe sorolta, míg a helyi szabályozási terv a terület egészét vízgazdálkodási területként jelölte meg. Ez utóbbi azt jelenti, hogy beépítésre nem szánt terület: arra építési engedélyt nem vagy csak kivételes esetben lehet szerezni.

Ezt a gondot természetesen sikerült orvosolni, hiszen

beruházói kérésre az újrónafői önkormányzat az ingatlant átsorolta a beépítésre nem szánt különleges szabadidős terület övezetbe.

A településkép védelméről szóló rendelet azonban a be nem épített területeken előírta, hogy erdei kilátó és magasles kivételével az épületek párkánymagassága nem haladhatja meg a 4,5 métert.

Mészárosék kétszintes vadászházának párkánymagasságát azonban 6,6, a teljes magasságát 7-7,5 méteresre tervezték. De mielőtt még elküzdenénk aggódni, ne tegyük, hiszen ez a probléma sem maradt megoldatlan:

tavaly novemberben az önkormányzat megszavazta a rendezési terv módosítását.

S hogy miért? Újrónafő első embere, Kertész Attila azt írta:

A beruházás remélhetőleg hozzájárul a környék turisztikai élénküléséhez, ezáltal önkormányzatunk adóbevételének gyarapodásához is.

A Lajta-Hanság Zrt. a turizmus kapcsán azt nyilatkozta, az épület a nagyvadas területre érkező vadászok elszállásolására szolgál majd, a szobaszámra, vagy arra, hogy 1,5 milliárd forintot költ a társaság a beruházásra, nem reagáltak.

S pár információ még:

  • a 86-os úttól a tóig vezető 6 méter széles aszfaltutat Szíjj László fő cége, a Duna Aszfalt kivitelezte (az ő jachtját már ismerhetjük, Szijjártó Péter nemrégiben ott pihent)
  • a 24. hu a vadászházhoz vezető bekötőútnál felhalmozott, még érintetlen térkő csomagolásán a Viastein felirat látta. A cégről azt érdemes tudni, hogy Balázs Attila és Dicső László tulajdona, mindkét üzletember a NER-hez köthető
  • az épületet pedig a Mészáros-gyerekek egyik kisebb cége, a Fejér Tervező Kft. jegyzi.

Lajta-Hanság egyébként a portálnak azt állította, az építkezéshez nem vettek igénybe sem állami támogatást, sem állami hitelt.

A több mint hat hektáros terület néhány éve az államé volt, 2012 áprilisában vette meg az állami Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-től a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Lajta-Hanság Zrt. Simicska bukása után a Zrt. Mészároshoz került.

A valaha érintetlen területet tehát már biztonsági őrök vigyázzák, azt pedig nem tudni, hogy a vadászház szerepet kap-e a közpénzből finanszírozott, tízmilliárdos, 2021-es Semjén Zsolt-féle vadászati világkiállításon.