Feljelentették Szijjártót a luxusjachtozás miatt

Feljelentették Szijjártót a luxusjachtozás miatt

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy heti 60 millióért lehet kibérelni egy olyan jachtot, amin Szijjártó Péter nyaralt (dolgozott). Ez már akkor is felvetette azt a kérdést, hogy a szerénynek még így sem mondható miniszteri fizetésből, miből telik a külügyminiszternek egy 6 milliárd forint értékű luxus-óceánjárón hajókázni az Adrián. 

Szijjártó Péter erre eddig nem adott magyarázatot, csak annyit nyilatkozott mindig röviden és mindig távozóban valahonnan, hogy a nyaralása magánügy. A hvg.hu azonban úgy tudja, valaki feljelentette a magyar külügyért.

A lap szerint augusztus végén fordultak a Legfőbb Ügyészséghez, hogy megtudják, Polt Péter hivatala szerint felveti-e a korrupció gyanúját, Szijjártó Péter urizálása. Azt is megkérdezték, indítanak-e vizsgálatot, amiért Szíjj László, a jacht és nem mellesleg a tendereket sorra nyerő Dunaaszfalt tulajdonosa, állítólag ajándékba adta az amúgy 40-60 millió forintba kerülő utazást.

A Központi Nyomozó Főügyészség válaszából azonban csak a feljelentés ténye derült ki, más egyébről nem szól az ügyészség válaszlevele.

Korábban a külügyminiszter luxus-nyaralása miatt, a jobbikos Stummer János kezdeményezett Szijjártóval szemben vagyonnyilakozat-tételi eljárást. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a mentelmi bizottság fideszes többsége is támogatja a Jobbik képviselőjének kezdeményezését.