Járványügyi koordinációs rendszer létrehozására készülnek a V4-ek

v4, Visegrádi Négyek
Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csúcstalálkozója a csehországi Lednicében.
Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon: úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány ellen, hogy „közben a gazdaságaink működjenek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek a délkelet-lengyelországi Lublinban tartott pénteki találkozója után.

Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét

- fogalmazott a miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány második hullámánál alkalmazandó stratégiáról.

Kifejtette: a gazdaság működésének fenntartását mindenkinek elsősorban a saját hazájában kell megoldania, de utána a közép-európai gazdasági együttműködés keretében is ezt a vonalat érdemes követni.

Orbán Viktor ezenkívül közölte azt is, hogy a V4-ek egy olyan koordinációs rendszert szeretnének felállítani, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

"Úgy tűnik, a koronavírus-járvány második hulláma is rendkívül agresszív, a megbetegedések száma világszerte nő" – jelezte a kormányfő. Hozzátette, meggyőződése, hogy a kormányok reakciógyorsasága kulcstényező lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor azt is mondta, szeretné, ha a járvány ellenére nem tűnne el a V4-ek lelkesedése.

Azt a fejlődési lehetőséget, ami benne van a gazdaságainkban, továbbra is érvényesítenünk kell, hogy a térség Európa legjobban élhető régiója legyen, és hogy eltűnhessen a kommunizmus miatt felhalmozódott hátrány

– fogalmazott.

(24.hu)