Simonka-ügy: Nem titkolózhat tovább a Pénzügyminisztérium

Simonka-ügy: Nem titkolózhat tovább a Pénzügyminisztérium

A Transparency International Magyarország, (TI) a 24.hu által feltárt tények ismeretében kért tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól (PM) a Simonka György fideszes képviselő hátországának számító Pusztaottlakán megvalósult európai uniós projektekről. A pénzügyi tárca azonban megtagadta a kért felvilágosítást, ezért a jogvédők pert kezdeményeztek a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság most első fokon kötelezte a Pénzügyminisztériumot az adatok átadására. 

A szaktárca szerint, minden európai uniós támogatásból megvalósuló projektet a kormányrendeletben foglaltak szerint ellenőriznek, és a szóban forgó fejlesztések kapcsán nincs folyamatban szabálytalansági eljárás.

Csakhogy az ügyészség ezt egészen másként látja. Álláspontjuk szerint, Simonka György is érintett egy milliárdos csalási ügyben. A vád alapján Simonka hálózatot épített ki állami és uniós támogatások megszerzésére, és a beruházásokat megvalósító cégektől 4 százalékot kért vissza készpénzben. A Fidesz politikusa a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát. A büntetőper októberben folytatódik.

Ha a Pénzügyminisztérium nem fellebbez, akkor ki kell adnia az adatokat.