Stummer az AH vezetőjének leváltásáról kérdezi Pintért

Stummer az AH vezetőjének leváltásáról kérdezi Pintért

A Nemzetbiztonsági Bizottság szeptember 21-i ülésén tárgyalná az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) váratlan menesztésének körülményeit. Stummer János, a biztosság jobbikos elnöke azt közölte, a mai napon soron kívüli tájékoztatást kért a Belügyminisztériumtól, hogy ebben a nemzetbiztonsági szempontból különösen veszélyeztetett időszakban miért volt feltétlenül szükséges a magyar elhárítás vezetőjének soron kívüli leváltása.

Váratlanul leváltotta Orbán Viktor az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét

Szeptember 15-ei hatállyal fölmentette tisztsége alól dr. Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját Orbán Viktor miniszterelnök - szúrta ki a Népszava a Magyar Közlöny szeptember 14-i számában. A polgári elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára váltotta le a kormányfő.

Kiss Zoltán leváltásának körülményeiről az azt közzétevő Magyar Közöny semmit sem ír, ugyanakkor Kisst sokan az Orbán-kormány államtitkárának, a korábbi III/II-es kommunista titkosszolgálati tiszt, Tasnádi László emberének tartották. A HVG arra emlékeztet, hogy az AH-t általában elkerülték a politikai botrányok, csupán a Black Cube-ügy, valamint a közelmúltban nagy vihart kavart, Kaleta-féle pedofilbotrány szálai érték el a szervezetet.

Stummer bizottsági elnökként arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy feltétlenül gondoskodjon a Belügyminisztérium képviseletéről a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 21-én soron következő ülésén.