Elkészültek a hazánkban gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek

lélegeztetőgép

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, Vácon.

Szijjártó Péter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a korházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.

A legfőbb gond, hogy kevés az intenzíves szakápolók száma

Nincs elég intenzíves szakápoló, ez a legnagyobb probléma a koronavírus-járványban - mondta az Inforádiónak Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. Egy szakápoló pedig két instabil beteggel tud foglalkozni. A szakorvos tájékoztatott, jelenleg teljes kapacitással működik az egészségügy, azaz az elektív, tervezhető műtétekre is sor kerül.

Hozzátette, hogy a gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott gépekből 900 darab szállításra kész, 100 darabot még tesztelnek.

(MTI)