Operatív törzs: Müller szerint a fertőzés már nem áll meg egy gócpontban, a közösségi terekben terjed

Operatív törzs: Müller szerint a fertőzés már nem áll meg egy gócpontban, a közösségi terekben terjed

Mint arról ma beszámoltunk, újabb 13 áldozata van a koronavírusnak Magyarországon és újabb 702 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A hivatalos kormányzati portál adati szerint így már 24 716-ra nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma.

  • Az elhunytak száma 749-ra emelkedett, 5152-en viszont már meggyógyultak.
  • Hatósági házi karanténban 24 017-en vannak, a mintavételek száma 697 473-ra nőtt.
  • Az aktív fertőzöttek száma 18 815, jelenleg 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte,

összességében 405 személlyel szemben intézkedtek rendőrök a kormányrendelet múlt heti hatályba lépése óta a maszkszegéssel kapcsolatos rendelkezések megszegése miatt.

A hétvégén 5, a múlt héten 18 rendőri intézkedés volt a vendéglátóhelyek és a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt.

36 174 helyszíni ellenőrzés volt a hatósági házi karantén miatt - számolt be róla Kiss Róbert alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, most már mindenütt terjed a járvány. A kórházban ápoltak száma emelkedik, így a lélegeztetőgépen lévőké is - tette hozzá. A járvány most már a közösségeken túl, mindenhol, az egész országban terjed. Megjegyezte, jellemzően jogkövetőek az állampolgárok, egyre kevesebb helyen kell figyelmeztetést és büntetést alkalmazni - mondta.

Holnap kezdik meg kiszállítani a hőmérőket és a további szükséges eszközöket

Müller elmondta, az oktatás és a nevelés rendben zajlik. Az Operatív Törzs döntése alapján 17 óvodában és 7 iskolában van rendkívüli szünet, 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál került bevezetésre a digitális oktatás.

Az országos tisztifőorvos szerint felkészültek az intézmények az október 1-jei testhőmérséklet-mérésre. A nagyobb intézményekbe kerülő hőkapuk már megvannak, kedden megkezdődik a szükséges eszközök kiszállítása, hogy a határidőig mindenhol meglegyenek.

37,8 fokos testhőmérséklet fölött hazaküldik a gyerekeket

Müller Cecília közölte, 37,8 fokos testhőmérséklet az a határérték, ami felett az iskolába történő belépés során rövid pihentetés után ismételt hőmérsékletmérésre kell sort keríteni. Azt javasolják a szülőknek, kísérőknek, hogy várják meg, míg a hőmérsékletmérés rendben megtörténik.

Manikűrszalonokról, fodrászatokról is szó esett

Beszélt arról is, hogy a szolgáltatóknál – például fodrásznál, kozmetikusnál – nem írták elő a maszkhasználatot, de az NNK ajánlásában szerepel, hogy viseljen mindenki maszkot ezeken a zárt helyeken is a szolgáltatás igénybe vétele során. 

Amíg betérünk, használjunk maszkot, és ahol nem az arc kezeléséről van szó (pedikűr, manikűr), a szolgáltatás igénybevétele alatt is szintén viseljünk maszkot

- hangsúlyozta Müller Cecília.

Emellett azt is kérte, lehetőleg a vendégek ne találkozzanak egymással, ne legyen várakozási idő. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is javasolják az alapos kézmosást, fertőtlenítést.

Bárki fertőzhet

Most már nincs különbség a városi és a falusi közeg között, a tavaszi első hullámmal szemben már nincs olyan hely, ahol nem lehet elkapni a fertőzést. Bárhol, bárki fertőzött lehet - mondta a tiszti főorvos.

Fontos, hogy gyanú esetén ne menjünk közösségbe. Amennyiben orvos rendeli el a PCR-tesztet, a teszt eredményéig ne menjen közösségbe a koronavírus-gyanús személy. Amíg nincs meg az eredmény, a családtagoktól is fokozott óvatosságot kérnek.

Így kerülhetnek vissza a betegek egy időseket gondozó intézetbe

Arra a kérdésre, hogyan történhet a kórházból szociális intézménybe való visszatérés, Müller azt mondta, ehhez két negatív PCR-tesztre van szükség a lakók részéről, az ambuláns ellátásokra azonban ez nem vonatkozik.

Maszkviselés a munkahelyen és orvosnál

Az egyszer használatos maszkok 4-5 óráig alkalmasak a viselésre. Müller Cecília szerint ha nagyon megterhelő a maszk viselése, azt kell fontolóra venni, más módon tartható-e a távolság, és ha igen, más módon is biztosítható a védekezés a munkahelyeken. Orvosi rendelőkben, várókban mindenképpen szükséges a maszkhasználat, érdemes egymást figyelmeztetniük erre a várakozóknak.

A gyerekek lázméréséről

A láz alapvető tünete a koronavírusnak, ha a gyerek már reggel lázas, akkor ez releváns adat. A többi tünet nehezebben szűrhető. Fontos, hogy csak tünetmentes gyerekkel induljanak el az intézménybe. Ha a szabályok szerint történik a mérés, akkor elkülöníthető a gyermek.

A fertőzés ma már nem áll meg egy gócpontban

Arra a kérdésre, hogy hol vannak most gócpontok, Müller úgy reagált, hogy ma már a közösségi terjedésnek vagyunk tanúi, így a gócpontok elvesztették a jelentőségüket, mivel a fertőzés nem áll meg egy gócpontban, hanem a közösségi terekben terjed. Elmondta továbbá, az utóbbi napokban a benzinkutakon figyeltek meg mulasztásokat.