Emberi Jogok Európai Bírósága: jogellenesen tiltották meg az Orbán háza előtti tüntetést

Emberi Jogok Európai Bírósága: jogellenesen tiltották meg az Orbán háza előtti tüntetést

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hét éve húzódó ügyben mondta ki, hogy a miniszterelnök háza elé szervezett tüntetést nem lehet önkényes, törvényen kívüli indokkal megtiltani - írja a 24.hu. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy devizahiteles aktivistát képviselt, közleményükben emlékeztetnek: Póka László 2013 őszén jelentett be tüntetést Orbán Viktor budapesti otthona elé. A Terrorelhárítási Központ viszont ekkor zárta le a ház előtti útszakaszt, erre hivatkozva a rendőrség nem foglalkozott érdemben a bejelentéssel, hanem megállapította saját hatáskörének hiányát.

Azt is írják, hogy a felülvizsgálati eljárásban az akkori Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem vizsgálta, hogy szabályos döntést hozott-e a rendőrség és nem utasította a hatóságot a bejelentés érdemi vizsgálatára. "Ehelyett átvette annak jogkörét és hatósági szerepbe helyezkedve maga vizsgálta meg a bejelentést, majd a védett személyek biztonságához fűződő érdek mellett a környéken lakók mozgásszabadsága és magánszférája védelmében megtiltotta a tüntetés megtartását."

A bejelentő először az Alkotmánybírósághoz fordult, ott hosszú idő után megállapították, hogy a tiltás túlterjeszkedett a törvényi előírásokon, de a panasz okafogyott az új gyülekezési törvény miatt.

Ezután jött az EJEB és mondta ki, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye csak akkor engedi a gyülekezési jog korlátozását, ha a korlátozást törvény írja elő. A bejelentés idején viszont a hatályos gyülekezési törvény szerint csak két okból lehetett egy gyűlést megtiltani: ha az súlyosan veszélyeztetné a népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését, illetve ha a közlekedés más útvonalon nem lenne biztosítható.

A tüntetést megtiltó bíróság ezekre nem hivatkozott, a tiltásnak így nem volt értelmezhető jogi alapja, ezért az EJEB további feltételeket nem vizsgált, kimondták, hogy a tiltás az Egyezmény 11. cikkébe ütközött.