Már Magyarországon is gyártanak koronavírus elleni gyógyszert

Már Magyarországon is gyártanak koronavírus elleni gyógyszert

A Richter megerősítette az Index értesüléseit – számol be róla a portál –, miszerint gőzerővel gyártják hazánkban a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert.

Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója közölte:

A Richter 5 hónap megfeszített munka eredményeként sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott.

Talán a legígéretesebb hatóanyag ez, ezt kapta egyébként Donald Trump is. A hatóanyaggal eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé.

Beke Zsuzsa a portálnak elmondta:

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

A szeptemberben minőség-ellenőrzési vizsgálaton átesett, így felszabadított, injekció formában kiszerelt hatóanyag közel 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé, ezek már rendelkezésre állnak, s be is adhatóak a betegeknek. A gyógyszergyár a megbízást a kormánytól kapta márciusban, a fejlesztést is a kormányzat finanszírozza.

Az igazgató azt is elmondta, a Richter a legyártott gyógyszereket

átadja, azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, így a gyógyszergyárnak ebből árbevétele nem keletkezik.

Jelenleg öt olyan kutatás-fejlesztési téma is fut a gyógyszergyárban, melyek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése vagy nagyüzemi gyártása. Beke Zsuzsa hozzátette, fejlesztési projektjeik terápia fókuszúak, tehát a koronavírus-fertőzés kezelésére irányulnak.

Az igazgató oltóanyag fejlesztéséről, gyártásáról úgy nyilatkozott, nem profilja a Richternek, a területen hagyományos tudásuk, saját fejlesztési projektjük nincs, így a vakcina várható elérhetőségéről sem tudnak nyilatkozni.

Beke Zsuzsanna továbbá kitért arra is, a járványhelyzet igazolta a Richter vertikálisan integrált üzleti modelljének létjogosultságát, egyben nélkülözhetetlenségét a hazai betegek stabil gyógyszerellátásának biztosítása szempontjából.

Ez az üzleti modell teszi lehetővé azt, hogy a kutatás fejlesztés, a hatóanyag- és késztermék-gyártás, valamint minden további piacra jutást megelőző fázisa a gyártási disztribúciós láncnak Magyarországon történjen, ezáltal teljes függetlenséget biztosítva külföldi forrásoktól

– fogalmazott a portálnak s hozzátette, ez nem csak a biztonságos ellátás szempontjából meghatározó, de kiemelkedő jelentőséggel bír a nemzetgazdaságra nézve is.