Lukasenka meglátogatta a bebörtönzött ellenzékieket, több mint 4 órát töltött velük

Lukasenka meglátogatta a bebörtönzött ellenzékieket, több mint 4 órát töltött velük

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bebörtönzött ellenzékiekkel találkozott, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival – számolt be egy államközeli tévécsatorna szombaton.

Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek.

A megbeszélések témájáról hivatalosan semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak, de a Nexta fehérorosz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon.

A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy „az alkotmányt nem az utcán írják”.

Nemrégiben egyébként Nagy-Britannia nyomásgyakorlás céljából ideiglenesen visszahívta fehéroroszországi nagykövetét, Jacqueline Perkinst.

Korábban több európai ország is hasonló döntést hozott: Lengyelország és Litvánia összesen 35 diplomatát rendelt haza minszki diplomáciai képviseletéről a fehérorosz hatóságok nyomására. Minszk a két diplomáciai képviselet létszámának csökkentését szorgalmazta „egyértelműen káros tevékenységük miatt”.

(Portfolio)