Megkezdték a török csapatok a kivonulást egy szíriai tartományból

Megkezdték a török csapatok a kivonulást egy szíriai tartományból

A török csapatok kedden megkezdték a kivonulást egy kulcsfontosságú megfigyelőpontról a szíriai Hama tartományban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szíriai polgárháború eseményeit helyi aktivistahálózat útján nyomon követő emigráns szervezet vezetője szerint a török katonák elhagyják megfigyelőpontjukat a hamai vidéken található Morkban. A bázis egyike a 2018 óta Északnyugat-Szíriában létesített tucatnyi hasonló létesítménynek.

Rámi Abdel-Rahmán beszámolt arról is, hogy a tizenkét kulcsfontosságú török megfigyelőállásból nyolc már a szíriai kormányerők uralta térségekben van. Mork szintén a szíriai hadsereg és szövetségesei kezén lévő régióban van.

Abdel-Rahmán szerint a török csapatok kivonása része

az Oroszország és Törökország közvetítésével márciusban létrejött tűzszüneti megállapodásnak, amely véget vetett a szíriai kormányerők és az Ankara támogatását élvező helyi lázadók harcainak.

Szíriai aktivisták szerint a török csapatok elhagyják a szintén Hamában található Shir Magharban, illetve az idlíbi Szarakibtól keletre lévő egyik megfigyelőpontjukat is. Hozzátették, hogy az elkövetkező hetekben a török katonák várhatóan feladják az aleppói vidéken, valamint Idlíb keleti és délkeleti felén lévő támaszpontjaikat is. Az aktivisták ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Törökország megerődíti az Idlíb városától délre található bázisait.

A török katonák az ellenzéki milíciák utolsó bástyájának számító, északnyugat-szíriai Idlíb tartomány peremén megfigyelőpontokat létesítettek a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. A területet nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, úgynevezett mérsékelt felkelők tartják ellenőrzésük alatt.

(MTI nyomán)