Aszteroida felszínéről gyűjthetett mintát egy űrszonda, amit a Földre szállít majd

bennu
A NASA illusztrációja a mintavételről.
NASA

Frissítés: a NASA közölte, hogy sikeres volt a manőver, de az még kérdéses, hogy megfelelő mennyiségű-e a mintavétel. Így nézett ki az űrszonda szemszögéből a felszín megközelítése:

NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Osiris-Rex nevű űrszondájának közép-európai idő szerint kedden éjfél körül terv szerint sikerült megközelítenie a Bennu aszteroida felszínét, hogy talajmintát gyűjtsön be róla, és azt majd visszahozza a Földre, de hogy sikerült-e a mintavétel, csak néhány nap múlva derül ki - közölte a NASA.

Az Egyesült Államok először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről, és az volt a terv, hogy legalább 60 grammnyi - de akár két kilogrammnyi - anyagot begyűjt kedden. A Bennut 1999-ben fedezték fel, és kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulásának módjára.

A szondát 2016-ban bocsátották fel, és 2018-ban állt rá a 750 méter sugarú keringési pályára az 510 méter átmérőjű aszteroida körül. A Bennu a Földéhez hasonló távolságban, de más pályán kering a Nap körül.

A mintavételt többször elpróbálta az űrszonda, és most közelítette meg az aszteroidát a legjobban. Nem szállt le a felszínére, csak annyira került közel hozzá, hogy 3,4 méter hosszú karja nitrogéngázt kifújva felverje az égitest porát, és be tudjon gyűjteni valamennyit a talajból. Maga a begyűjtés 5-10 másodpercig tartott, és az űrszondának vissza kellett térnie keringési pályájára. Azért nem bizonyos, hogy sikerült a mintavétel, mert ennek lehettek akadályai. A mintavétel sikeressége szerdára kiderülhet, a minta mennyisége pedig körülbelül tíz nap múlva. Mindenesetre, ha nem sikerült begyűjteni a minimálisan megszabott anyagmennyiséget, akkor a szonda később, legfeljebb kétszer próbálkozhat, és 2023-ban visszatér a Földre a mintákkal.

(MTI)

Interjúnk Kiss László csillagásszal, fizikussal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával:

Pesszimista univerzumkép lenne, ha csak a Földön alakult volna ki élet

Az igazi nagy kérdés, amiről az egész szól, hogy milyen valószínűséggel alakul ki az élet magától. Erről még semmit nem tudunk. Jelenleg a Föld az egyetlen olyan ismert hely az univerzumban, ahol van élet.