Tavaly félmillió csecsemő életét követelte a légszennyezés

Tavaly félmillió csecsemő életét követelte a légszennyezés

Egy friss kutatás szerint körülbelül 476000 baba halt meg légszennyezés következtében 2019-ben

– írja az IFL Science. A felnőttek esetében sem sokkal jobb az arány: szintén a rossz levegő 6670000 ember halálához járult hozzá valamilyen szinten.

A magas vérnyomás, a dohányzás és a rossz étrend után a légszennyezés áll a negyedik helyen a korai halálozással összefüggő rizikófaktorok listáján.

Az eredmények a Globális Levegőminőség Helyzete 2020 (State of Global Air 2020) jelentésben szerepelnek, amit minden évben kiadnak, és amely a légszennyezés emberi egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja. 

Fontos megjegyezni, hogy

a tavalyi volt az első év, amikor az újszülöttek és csecsemők halálozási statisztikáit is vizsgálták.

Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a terhes nők számára különösen veszélyes a magas szállópor-koncentráció, mivel megnő az esélye annak, hogy a gyerekek koraszülöttek lesznek, vagy az egészségesnél kisebb súllyal jönnek a világra. A kockázat kifejezetten nagy az alacsony jövedelmű háztartásoknál.

Mint fentebb említettük, a veszélyes a magas szállópor-koncentráció azonban a felnőttek számára is: okozhat többek között komoly neurodegeneratív betegségekhez is, amik a memóriazavarokkal és kognitív képességekkel állnak összefüggésben, valamint megnöveli az esélyét az olyan végzetes betegségek kialakulásának, mint az iszkémiás szívbetegség, a tüdőrák, a krónikus obtruktív tüdőbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a sztrók.

A babák számára a legkárosabb a belső légszennyezés, ami jellemzően szegényebb környékeken fordul elő, ahol még mindig fosszilis energiahordozókkal fűtenek és főznek a lakáson belül is, az elvezetés pedig nincsen megfelelő módon megoldva.

A statisztikák alapján a legnagyobb veszélyben a szub-szaharai afrikai régióban vannak a csecsemők, továbbá Ázsia szegényebb részein. A korai csecsemőhalálozás majdnem kétharmada köthető a lakáson belüli levegőszennyezéshez.

Szerencsére a tendenciák azt mutatják, hogy a légszennyezés világszerte csökken, az elmúlt évtizedben a lakáson belüli szennyezés mértéke is lejjebb ment. Az utóbbihoz köthető összhalálozás tíz év alatt 23,8 százalékot esett vissza.

(24.hu)