Matolcsy ismét az euró újragondolásáról értekezett

Matolcsy  ismét az euró újragondolásáról értekezett

A jegybank elnöke ismét felvetette az euró újragondolását, szerinte ugyanis a dél-európai államok helyzetét csak átfogó reformokkal lehetne rendezni - írja az mfor.hu.

Matolcsy György Melvyn Krauss írására reagált a növekedés.hu-n,  a New York University közgazdász professzora a Financial Timesban fejtette ki, hogy a bajba került dél-európai államoknak a közösségen kívüli exportját vissza kellene fogni, ehelyett pedig növelniük kellene az EU-n belüli kereskedelmet, illetve az általuk előállított termékeket az euróövezet északi részének gazdaságaiban kellene értékesíteniük.

Matolcsy erre reagálva kifejtette, hogy mindez csak fokozná az Európai Unió és az eurózóna megosztottságát, miközben a déli államok jövőbeni globális gazdaságban betöltött szerepének sem tenne jót. Szerinte bebetonozná az euróövezet déli régiójának jelenlegi lemaradását a versenyképesség, a beruházások és a csúcstechnológiai export terén is, vagyis az EU számára mindez káros lenne, mivel a gazdasági közösséget is visszafogná.

A jegybank elnöke Melvyn Krauss meglátásaival ellentétben átfogó strukturális reformokat kell indítaniuk az adózás, a pénzügyek, az oktatás és a munkaerőpiac területén annak érdekében, hogy javítsák a déli államok globális és EU-n belüli versenyképességüket - írja a lap. A reformokra kiváló alkalmat is kínál Matolcsy, ami az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben lenne.