„Van egy kis slendriánság a magyar állam működésében, az emberek azt gondolják, nem kell teljesen komolyan venni, amit az állam mond”

„Van egy kis slendriánság a magyar állam működésében, az emberek azt gondolják, nem kell teljesen komolyan venni, amit az állam mond”

Szokásos rádióinterjúját adta Orbán Viktor Miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

A miniszterelnök rámutatott: azt kell figyelni, hogy az egészségügyi rendszer teljesítményének határa hol van. Az előrejelzés szerint november 24-én kell 2400 intenzív ágy (lélegezetőgépes hely),december 10-én 4480 intenzív ágy, plusz a segítő személyzet, orvosok, és felszerelések. Ekkorra 32 000 kórházi ellátott lesz.

Elmondta továbbá, hogy nemsokára döntés születik bizonyos műtétek elhalasztásáról, melyet a járványügyi szakemberek szabnak majd meg.

Az elhunytak statisztikáinak elemzése szerint átlagéletkoruk 76,1. Ennek kapcsán a fiataloknak üzent a miniszterelnök: amin ők túl lesznek kis megpróbáltatással, az a szüleiket, nagyszüleiket elviheti.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy 98 óvodát zártak be, 7 iskolában egyáltalán nincs iskola, 23-ban távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás van (részben digitális).

Az iskolabezárásokkal kapcsolatban elmondta, a rendezettség szükséges, és a WHO tanácsai szerint is nyitva lehet tartani az iskolákat.

Úgy véli, egyes szakértők szerint ijesztgetni kell az embereket, hogy komolyan vegyék a járványt, de:

nekem más képem van a magyarokról, őszintén és komolyan kell beszélni velük

 

– fogalmazott a miniszterelnök.

Véleménye szerint bevált a hétfői, a maszkviseléssel kapcsolatos szigorítás és a bezárások lehetősége, javult a maszkviselési fegyelem.

Van egy kis slendriánság a magyar állam működésében, az emberek azt gondolják, nem kell teljesen komolyan venni, amit az állam mond, de kérem, hogy ezt most tegyük félre

– mondta.

Rámutatott, most nem gazdaság vagy egészségügy mentén kell dönteni, hanem az egész embert nézni, annak teljes életét: dolgozni kell, enni kell, az országnak működni kell.

Nem csak emberi életekről döntünk, hanem a szakmai döntéseink is most emberi döntések

 

– fogalmazott.

Kitért arra is, miszerint a parlamenti munka nem áll meg, de azzal párhuzamosan a kormánynak joga van arra, hogy bizonyos kérdéseket eldöntsön: ez pedig a rendkívüli jogrend.

90 napra kértük - múltkor sem azért kértük határidő nélkül, mert bármi rosszat akartunk, hanem mert nem tudtuk, meddig kell - de most látjuk. Be tudjuk lőni az időtávot, mert addigra valamilyen vakcina valamilyen mennyiségben már rendelkezésre fog állni. Ha jó szél fúj és a jó szerencse is megsegít minket, a 90 nap elég lesz

 

– mondta.

A bécsi terrortámadással kapcsolatban elmondta: ezek a merényletek figyelmeztető lövések, amik egyúttal emlékeztetnek minket arra, hogy más is van a járványon kívül.