Alapítványi fenntartású lehet a Pannon Egyetem is?

Alapítványi fenntartású lehet a Pannon Egyetem is?

A Corvinushoz, valamint több más intézményhez hasonlóan alapítványi fenntartású lesz a veszprémi Pannon Egyetem is a veszpresszo.hu információi szerint.

A portál szerint a városban terjedő hírek alapján a napokban tájékoztatták a tervekről az egyetem vezetését, a leendő kuratórium vezetője pedig Navracsics Tibor fideszes politikus lesz.

A Veszpresszó levélben kereste meg dr. Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem rektorát a tervezett átalakítással kapcsolatban.

A rektor a következő választ adta a megkeresésre:  

 „A Pannon Egyetem vezetéséhez valóban érkezett jelzés arról, hogy a kormányzatnak szándékában áll a közeljövőben a Pannon Egyetemet más felsőoktatási intézményekhez hasonlóan alapítványi fenntartásúvá alakítani. Erről a szándékról kibővített vezetői értekezleten számolt be dr. Navracsics Tibor, majd az ott elhangzottakról a rektor haladéktalanul tájékoztatta az egyetem Szenátusát is, azzal a kéréssel, hogy azok legyenek az egyetem polgárai számára is nyilvánosak.

Az alapítványi fenntartásúvá történő átalakítás kockázataival és lehetőségeivel már az elmúlt tanévben is foglalkozott a Rektori Tanács. Ott az az egyhangú döntés született, hogy az egyetem nem kívánja önmagától kezdeményezni a modellváltást, azaz az alapítványi fenntartásúvá válást, hanem kivár mindaddig, amíg nem látszanak egyértelműen az új modell előnyei az állami működési formához képest. Erre már nem kerülhet sor, úgy tűnik, a döntés nem az intézmény kompetenciája lesz.

A kialakult helyzetben egyértelmű szándékunk, hogy garanciákat kapjunk arra, hogy a Nyugat-Dunántúli régióban kiegyensúlyozottan és sikeresen működő, nemzetközileg elismert Pannon Egyetem saját, demokratikusan választott testületei által jóváhagyott célok és elvek mentén folytathassa tovább tevékenységét, és az egyetem polgárai összességében az átalakítás nyertesei legyenek. Ennek elérésében nem vagyunk teljesen eszköztelenek, előzetes tárgyalásaink eredményei biztatóak. Fontosnak tartjuk továbbá annak biztosítását, hogy a folyamat minden érdemi fázisa mindvégig nyitott legyen az egyetem döntéshozó testületei és az egyetem polgárai előtt"