Álhírek az Egyenes Beszédben

Álhírek az Egyenes Beszédben

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

Indítsunk két erős mondattal egy magyar tévécsatorna amerikai elnökválasztásról szóló műsoraiból: „A végére egy Soros Györggyel kapcsolatos állítás, ami biztosan igaz […] Soros György támogatta a Biden-kampányt.” „Nemcsak említenek, hanem most már be is bizonyosodott, hogy rengeteg szavazatot elcsaltak.” Nem a HírTV-n, nem az m1-en, hanem ezek a mondatok az ATV-n hangzottak el. Azon az ATV-n, amelynek tulajdonosa a Hit Gyülekezete, különösen annak vezetője, Németh Sándor Donald Trump (távoli) támogatója. Ezzel szemben cikkünkben álljanak a tények, na de nem a TV2 „tényei”, hanem a valódi tények.

A magyar médiában a Magyar Hang észrevételezte egyedül az ATV elnökválasztási tudósításának sajátosságait. A fenti idézetek Rónai Egontól, valamint Novák Andrástól származnak. Novák András volt az ATV Egyesült Államokba kiküldött tudósítója, aki szenvedélyesen ecsetelte élő adásban tett bejelentkezésében, az Egyenes Beszédben, hogy mekkora csalás is történt. Érdemes leírva is idézni az ezzel kapcsolatos mondatait: „Nemcsak említenek, hanem most már be is bizonyosodott, hogy rengeteg szavazatot elcsaltak. A legutolsó szám szerint tízezernél is többen szavaztak olyanok, akik már meghaltak, ez teljesen friss adat. Ez azért jelent rettentő nagy problémát, mert Joe Biden éppen tizenkétezer szavazattal vezet, illetve nyeri meg Pennsylvaniát. Ha viszont ez így van, akkor lehet, hogy ez máshol is így van. A bürökrácia úgy néz ki, hogy megbukott.” Kemény mondatok.

A Magyar Hang munkatársa felelevenítette, hogy az idézett Novák András nem először kerül sajátos kapcsolatba a tényekkel. 2012-ben azért kellett elhagynia az RTL Klubot, mert lényegében hírt hamisított. Egy antiszemita inzultussal kapcsolatban készített riportot, amelyhez azonban nem azt a személyt szólaltatta meg, akivel az eset történt, és az eset sem akkor történt, mint ahogy azt a bejátszásban említette. Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója a riport után menesztette is az újságírót. Mindenki érdemel második esélyt, de úgy látszik, itt visszaeső hírhamisításról beszélhetünk. Papp Dánielre emlékeztet, akiről a bíróság mondta ki, hogy nevezhetjük hírhamisítónak, azóta az MTVA vezérigazgatója lett, viszont eposzi jelzőként viseli tovább hírhamisító jelzőjét, amit hírhamisítással és a pereskedéssel vívott ki magának.

Térjünk vissza magára az amerikai elnökválasztásra, és a Novák András szerint bebizonyosodott választási csalásokra. Bebizonyosodott? A Trump-adminisztráció még meg sem támadta az eredményeket a bíróságon, hogyan bizonyosodhatott volna be? Novák András nemcsak pénteken az Egyenes beszédben, hanem a vasárnapi Heti Naplóban is folytatta az alternatív tényközlést. Természetesen az élő bejelentkezés feszített tempója miatt olyan sűrítéseket is fogalmazhat a bejelentkező híradós, ami enyhén túlzó, mégis a bejelentkezés egységes képének és hangsúlyainak illene kiadnia a valóságot. Ezzel szemben Novák András bejelentkezéséből az a kép alakulhatott ki előttünk, hogy a republikánusok egységesen állnak ki Trump csalást kiáltó kampánya mögött, és véletlenül sem említette meg, hogy Trump kijelentései körül virágzik az összeesküvés-elmélet irodalom. Inkább hatott Rudy Giuliani, Trump ügyvédje szóvivőjének, mint az amerikai választásról tudósító független újságírónak. Szemelvények a bejelentkezésből: „A republikánusok – hogy is mondjam – vitatják az eredményeket, vitatják a szavazatokat. […] Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje, egy nagyon komoly beszédet mondott. […] Az ügyvéd azt mondta, hogy már vannak közvetett, nem közvetlen, hanem közvetett bizonyítékaik arra, hogy történtek visszaélések, de ez szépen elmegy az állami bíróságra…” Mindezen mondatok kommentálás nélkül hangzottak el a bejelentkezésben.

Sváby András becsületére váljon, hogy Novák Andrást kérdezve és Novák András helyett felvetette, hogy a Novák által elmondottakat álhíreknek is nevezhetjük: „Ez elült már ez a vita, ez a hír? Vagy inkább nevezzük álhírnek, hiszen ezt bíróság még nem állapította meg, és nagyon sok republikánus közigazgatású államban is visszadobták Trumpnak a kereseteit. De ez még téma?” Mi volt erre Novák András válasza? „Annyira téma, hogy Rudy Giuliani azt mondta, hogy…” Csak hogy ez nem a kérdésre volt a válasz, mert az természetes, hogy Trump közvetlen emberének még téma ez, de pl. vasárnap estére tekintélyes republikánus politikusok, köztük George Bush, volt elnök, és Mitt Romney, korábbi elnökjelölt Trumppal ellentétben, nemcsak hogy gratulált Bidennek, hanem a választás tisztaságát is elismerte.

Az elnökválasztáshoz költött választási csalás irodalomhoz már álhírleleplező kvíz is készült. Ebből kiderül, hogy Wiscosinban nem szavaztak többen, mint ahányan regisztráltak, a michigani szavazatszámolás során ejtett jelentős elszámolást azonnal korrigálták, de az is, hogy egy Georgiából terjedő videón egy számláló nem szavazatot gyűr össze éppen. A 444 is összegyűjtött egy csokornyi álhírcáfolatot. Ők például hangsúlyozzák azt, hogy halottak szavazatait nem számolták be az összesítésbe, Michigan állama ezzel kapcsolatos közleményt is kénytelen volt kiadni, de a bürokrácia sem feltétlenül bukott meg, ellenben a Trump-adminisztráció sokat dolgozott a most kialakuló káoszon. A 444 összeállítása egy különösen fontos mozzanatra is rámutat. Történetesen arra, hogy a korábban említett állítólagosan „bebizonyosodott” pennsylvaniai visszaélésékkel szemben az egyébként a Trumphoz közeli Fox News hírcsatorna sem volt annyira hiszékeny, mint Novák András.

Mit üzen ez nekünk, miért fontos ez? Egy-egy ilyen bejelentkezés, egy-egy visszhang nélküli álhírközlés megroppanthatják Magyarországon a hatalomtól független sajtó tartását a propaganda szócsövévé váló kormánypárti médiabirodalommal szemben. Láthatóan semmi értelme az ATV-nek még a Fox News-nál radikálisabban is Trump mellé állni, és nemcsak azért, mert Trump már csak leköszönő elnök, hanem azért, mert a propaganda hazugságai sehova sem vezetnek. A nyilvánvaló igazságot csak ideig-óráig lehet vele feltartóztatni, viszont hatalmas és csak hosszútávon helyrehozható károkat okozhat, bizalmatlanságot és káoszt szülve a társadalomban.