Operatív törzs: 70 embert feljelentettek a kijárási tilalom megszegése miatt, hét üzletet pedig bezárattak a rendőrök

Operatív törzs: 70 embert feljelentettek a kijárási tilalom megszegése miatt, hét üzletet pedig bezárattak a rendőrök

Kiss Róbert kezdte az operatív törzs tájékoztatóját. A rendőr alezredes közölte, megkezdték a védelmi intézkedések ellenőrzését. A kijárási tilalom tekintetében este 8 és reggel 5 óra között, mindenki köteles lakó, vagy más szálláshelyen tartózkodni. Ha van munkáltatói igazolása az este 8 után történő kinn tartózkodásra, akkor azt a rendőrök felszólítására át kell adni.

Az elmúlt este és éjszaka gyér volt a szabadban tartózkodók száma. 273 ember ellen szabálysértési szankciót szabtak ki, közülük 70 embert feljelentettek a kijárási tilalom megszegése miatt. Öt személy megsértette a kutyasétáltatási szabályokat, amikor 500 méternél messzebb mentek a lakóhelyüktől.

- közölte Kiss Róbert.

Hét esetben intézkedtek a rendőrök az üzlet bezárásra mellett, mert megszegték a szabályokat. Budapesten egy VI. kerületi sörözőt 30 napra bezárattak, mert 7 óra után is nyitva volt és ott öten voltak, akik alkoholt is ittak, őket pedig feljelentették. Egy Fiuemi úti presszóban négy vendéget találtak, akik közül hárman ittak is, ráadásul a pultos nem jól viselte a maszkot. Ezt is bezárták 30 napra. 

Sok európai ország rosszabb helyzetben van nálunk.

- jelentette ki Müller Cecília, aki szerint minden eddigi intézkedés, amit bevezettek, arra irányul, hogy a kontaktusok számát csökkentsék, hogy megakadályozzák a koronavírus továbbadását egyik emberről a másikra.

Az országos tisztifőorvos most is megköszönte az egészségügyi alkalmazottaknak a megfeszített munkát. Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve elmondta, hogy 87 fő halt meg az elmúlt a koronavírus következtében. 20 éves volt a legfiatalabb és 96 éves volt a legidősebb elhunyt.

A látogatási tilalom miatt felmerült a kérdés, hogy a haldokló élettárstól el lehet-e búcsúzni. Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy ez egy alapjog, ez a jog megillet mindenkit, és a látogatás egyedi méltánylást követően lehetséges. Elmondta, hogy egy tájékoztató levelet fogalmaztak meg erről a fontos kérdésről az intézményeknek az NNK-ból, annak a céljából, hogy mindenki számára biztosítsák a búcsúzás lehetőségét. Védőruházatot az intézménynek kell biztosítania.