Kásler szerint eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést

Kásler szerint eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, Magyarország stratégiája az volt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, hogy amíg lehetett, az országhatárokon feltartotta a vírus behurcolásának lehetőséget. Júliusban pedig ugyan a vírus görbéje ellaposodott, a külföldi nyaralások után itthoninál fertőzöttebb területekről ismét behurcolták a vírust.

A miniszter kifejtette, az emberek fegyelmezettsége enyhült, továbbá megjelentek a vírustagadók és szkeptikusok is, valamint úgy véli, ismert emberek módszeresen próbálták megingatni a kormány intézkedései iránti bizalmat. Kásler szerint emiatt kezdett el hazánkban közösségi környezetben terjedni a vírus.

Attól kezdve mi kényszerültünk a járvány követésére, és nem mi szabtuk meg a vírus terjedésének a körülményeit

 

– fogalmazott az interjúban.

Hozzátette, a kormány rugalmas intézkedéssorozatokat kezdeményezett, azonban az emberek jelentős részének fegyelmezettsége fellazult, így ez vezetett a szigorúbb intézkedésekhez.

A miniszter beszélt arról is, miszerint a mostani számítások alapján körülbelül december hatodika, tizedike közötti időszakig fog jelentősen növekedni a fertőzöttek száma. Azt is elmondta, huszonhat, huszonnyolcezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra: ezt pedig a magyar egészségügy biztosítani tudja.

Mindezt kifejtve azonban arra is kitért, ha az emelkedés dinamikája nem csökken, továbbá a korlátozó intézkedések sem lesznek eredményesek,

eljöhet az a pillanat, amikor a hazai egészségügyi rendszer valóban nem bírja a terhelést.

A szlovákiaihoz hasonló tömeges tesztelés kapcsán Kásler elmondta, ezen tesztelések eredménye több mint kétséges.

A héten bevezetett szigorító szabályok esetében a miniszter szerint a kormány minden szükséges intézkedést meghozott, ha azokat az emberek betartják, a kedvező eredmények néhány héten belül lesznek tapasztalhatóak.

S mikorra várható hazánkban tömeges védőoltás? Kásler közölte, nagy a valószínűsége, hogy belátható időn belül elindulhat egy olyan, minden bizonnyal hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, amely szövődménymentes. Kijelentette, ameddig ezen körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogják használni a vakcinákat.