Az Operatív törzs szerint már több mint 3400 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt

Az Operatív törzs szerint már több mint 3400 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt

Szokásos napi sajtótájékoztatóját tartotta az Operatív törzs, ahol elhangzott, hogy az elmúlt 24 órában 358 emberrel szemben intézkedett a kijárási tilalom megsértése miatt a rendőrség.

Torba Attila alezredes a Honvédség képviseletében, azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy hétfőtől a kórházakban, keddtől az utcákon is találkozhatnak az emberek katonákkal, akik továbbra is részt vesznek a határvédelmi feladatokban és az intézmény-fertőtlenítésekben is.

Kiemelte, hogy az egészségügyi intézményekben mintegy 1100 katona kezdte meg a feladatát; a rendőrséggel közösen keddtől az ország 56 településén és Budapesten ötszáz katona járőrözik majd.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy 356-an ténylegesen megszegték ezt a korlátozást, közülük 29-en pedig nem tartották be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó szabályt.

A november 4-én életbe lépett kijárási korlátozás, valamint a november 10-től hatályban lévő kijárási tilalom ellenőrzése óta eddig 3438 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a tilalomra és korlátozásra vonatkozó szabályok megszegése miatt - ismertette az alezredes.

Müller Cecília mindezek után a napi adatok ismertetésével kezdte. Mint elhangzott, az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma egyre is nő, jelenleg 34 185-en vannak.

"Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot. Minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítania, hogy adhatnak-e vérplazmát"

- mondta az országos tisztifőorvos, hozzátéve: nemes emberi cselekedet, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegek számára azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni.