Dunaújvárosból és Székesfehérvárról is vezényeltek át orvosokat és ápolókat a János Kórházba

Dunaújvárosból és Székesfehérvárról is vezényeltek át orvosokat és ápolókat a János Kórházba

Nagyjából egy héttel ezelőtt még határozottan cáfolta Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója, hogy a koronavírusos betegek ellátása kapcsán bergamói állapotok lennének náluk, most azonban a Magyar Nemzetnek újabb interjút adott, amiből kiderült,

jelenleg összesen kilencven áthelyezett kolléga, harminc orvos és hatvan szakápoló dolgozik náluk.

Közülük nem mindenkit osztanak be a Covid-osztályokra, hanem kiváltanak velük olyan saját kollégákat, akik már tavasszal is részt vettek a koronavírus-ellátásban.

Elmondta, "a vezénylés lényege, hogy az orvost oda kell helyezni, ahol feladat van." Takács Péter úgy fogalmazott,

ha én békeidőben annyi belgyógyászt és intenzív orvost alkalmaznék, amennyire most van szükség, hűtlen kezelést valósítanék meg.

A kórházvezető a lapnak arról is beszélt, hogy

a legmesszebbről átvezényelt munkatársak Dunaújvárosból érkeztek, számukra egy- illetve kétágyas, vizesblokkal rendelkező vendégszobákat alakítottak ki, míg a Székesfehérvárról érkezők kisbusszal jönnek reggelente a Szent János Kórházba, és mennek haza esténként.

Takács szerint arra is lehetőséget biztosítanak, hogy aki szeretne, az minden műszak végén hazamehet. annak ez a lehetőség is biztosított.

A kórházigazgató kiemelte,

az átvezényelt egészségügyi dolgozók a normál órabérük másfélszeresét kapják, és biztosított az étkezésük, sőt aki erre igényt tart, az a személyzet számára kialakított konditermet is használhatja.

Nyilatkozatából kiderült az is, hogy a Szent Jánosban eddig az igazolt pozitív és kórházi ellátást igénylő páciensek száma 735 fő volt: a március elejétől augusztus végéig tartó első hullám idején mintegy kétszáz, az azóta eltelt bő két hónapban pedig több mint ötszáz koronavírusos beteget ápoltak.

Jelenleg négy egységükben kétszázharminc betegnek nyújtanak Covid-ellátást, harminc páciens kap légzéstámogatást, közülük négyen invazív lélegeztetést.

Az ezeregyszáz ágyas intézményben eddig háromszázharminc ágyon láttak el koronavírussal fertőzöttet.

Takács Péter ismertette, az elhunytak átlagéletkora szinte változatlan, az első hullám idején 82,4, a második szakaszban pedig 82,3 év.