Az Unió kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra

Az Unió kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra

Az Európai Unió kész kiterjeszteni szankcióit a fehérorosz rezsimet támogató vállalkozásokra, ugyanis az Aljakszandr Lukasenka elnök és a rezsim tisztviselőivel szemben korábban hozott korlátozó intézkedések nem tudták megfékezni a tüntetők elleni erőszakos fellépéseket

- közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Az MTI beszámolója szerint Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a Külügyi Tanács megkezdte a fehérorosz hatóságok brutálisan erőszakos cselekedeteire reagáló szankciók kibővítésének előkészítését az ország állampolgárainak demokratikus jogai támogatására.

Borrell szerint

az intézkedésekre azért is szükség van, mert a fehérorosz hatóságok mostanáig nem mutattak hajlandóságot a szükséges párbeszéd megkezdésére az ellenzékkel.

A főképviselő kiemelte, ezek a szankciók az ország gazdasági tevékenységére lesznek hatással. A tagállamok feladata most az, hogy az intézkedések célpontjairól elegendő bizonyítékot gyűjtsenek ahhoz, hogy neveik felkerülhessenek az "unió feketelistájára" - magyarázta.

Az Európai Unió ez idáig 55 fehérorosz emberre vetett ki szankciókat, valamint Lukasenka és fia ellen is büntetőintézkedéseket hozott.

Borrell kérdésre válaszolva elmondta, a tanácskozás során ismételten előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a külpolitikai döntéshozatal során - egyebek mellet szankciók elfogadásakor az emberi jogok megsértése esetén - minősített többség is elég legyen a döntések elfogadásához. Ehhez azonban nem kapta meg a tagállamok beleegyezését - közölte.