Koronavírus: lassan nyitnak az angolok

Koronavírus: lassan nyitnak az angolok

Decemberben kinyithatnak a nem alapvető élelmiszereket árusító boltok, és visszatérhetnek a nézők a nagy-britanniai sporteseményekre.

A BBC hétfői tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány szempontjából legalacsonyabb kockázatú térségekben négyezer szurkoló lehet jelen a szabadtéri eseményeken jövő szerdától, amikor véget érnek a november elsején bevezetett lezárások az országban.

Az eggyel magasabb, kettes kockázatú övezetekben kétezer szurkolót engednek be a lelátókra, hármas kockázatú térségekben viszont továbbra is zárt kapuk mögött rendezik meg a mérkőzéseket.

A kormány csütörtökön jelenti be, hogy melyik térség milyen kockázatúnak számít Nagy-Britanniában.

A labdarúgó Premier League-ben néhány kivételtől eltekintve nézők nélkül bonyolítják le a meccseket a pandémia márciusi kitörése óta.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor bejelentette, a jövő héten a kormány eredeti tervei alapján kinyithatnak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a szabadidős létesítmények azokban az angliai országrészekben, amelyek nem a legmagasabb szintű koronavírus-készenléti fokozat hatálya alatt lesznek. Hozzátette, hogy a járvány megfékezését célzó készenléti rendszert a brit kormány megerősíti.

A november 5-én elrendelt, négy hétre szóló, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek jelenleg zárva tartanak.

Johnson hétfői ismertetése szerint ez a korlátozás ér véget december 2-án, az eredetileg tervezett időpontban, és ennek helyébe lép a korábbihoz hasonló, de több elemében megszigorított többfokozatú készenléti rendszer.

(MTI)