Szlávik: Vélhetően sokan nem akarják majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával

Ahhoz, hogy minél többen beadassák majd maguknak a koronavírus elleni védőoltást, ismertetni kell az emberekkel, miként hatnak oltások, mi történik a szervezetükben a vakcina hatására - közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában - írja az MTI.

Szlávik János azt mondta: az influenza elleni oltás minden évben hasznos lenne, de csak a lakosság 20-25 százalékát sikerül beoltani. Az új technológiával készült koronavírus elleni vakcinák még inkább elbizonytalanítják az embereket, ezért be kell bizonyítani, hogy biztonságosak - hangsúlyozta.

Vélhetően sokan nem akarják majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával - jelezte az infektológus, aki emiatt jó hírnek nevezte, hogy a kezdeti eredmények alapján bizonyos oltóanyagok több mint 90 százalékos hatékonyságúak. Ez esetben ugyanis elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy ne alakuljon ki nagyobb járvány Magyarországon - tette hozzá.

Biztató eredményeket mutat az egyik vakcina, sürgősségi jóváhagyást kértek rá

Biztató vizsgálati eredményeket mutat a BNT162b2 koronavírus-vakcina, ezért a mainzi székhelyű Biontech és az amerikai Pfizer az oltás sürgősségi jóváhagyását kezdeményezi az amerikai gyógyszerfelügyeletnél - írja a 24.hu a Handelsblattra hivatkozva. A német lap szerint a két vállalat jó úton halad, hogy a világon elsőként indítson oltást a piacon.