Ki a profi? És ki az amatőr?

Ki a profi? És ki az amatőr?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

„Büszke nemzet! Köszönjük srácok! Grazie Marco, Cosimo, Giovanni!”

- ezt a molinót láthattuk a B-közép helyén az üres Puskás Arénában, a törököket is legyőző magyar labdarúgó válogatott mérkőzése után. A nemzeti tizenegy ezen az őszön kvalifikálta magát a  - részben - Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, a Nemzetek Ligájában pedig feljutott az A-ligába.

Csodálatos eredmények, büszkék lehetünk rájuk. Gratulálok a játékosoknak, edzőknek, sportvezetőknek, stábnak, szurkolóknak és mindenkinek, aki csak egy kicsit is hozzátett a sikerhez. Az öltözőben, uszodai szlengben erre a teljesítményre azt szoktuk mondani:

profi munka volt.

Üröm az örömben, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozó intézkedések miatt nem láthattuk a lelátóról szurkolva ezeket a sikereket, a profi játékosok valóban profi teljesítményét.

Ha már szóba jöttek a profik és a korlátozó intézkedések, akkor beszéljünk kicsit az amatőrökről is. Miniszterelnök úr korábban azt mondta, „az amatőr csapatsport tilos!”

A kormányfő döntését betartjuk.

Majd nem sokkal később megjelent a Magyar Közlönyben a 484/2020 (XI. 10.) számú Korm. rendelet, amely szerint tilos – a versenyszerűen sportolók számára tartott edzés és sportrendezvény kivételével – a  közterületen, a  nyilvános helyen, valamint a  sportpályákon a csapatsportok gyakorlása.

A kormány döntését betartjuk.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál pedig kormányzati hirdetések keretében minden hullámhosszon képekkel illusztrálja, hogy „a sportesemények zártkapusak, az amatőr csapatsport tilos!”.

A kormány döntésén alapuló felszólítást betartjuk.

Betartjuk, betartjuk, betartjuk. De vajon melyiket? A miniszterelnök úr által közöltet, és a Győrfi Pál által hangoztatottat, mely szerint „az amatőr csapatsport tilos”, vagy a 484/2020 (XI. 10.) számú Korm. rendeletet, mely szerint a versenyszerűen sportoló amatőrök számára tartott edzés megengedett?

A magyar állampolgárok napi rutinjának nem része a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendeletek olvasása, ezért felmerül a kérdés: Létezik, hogy ma Magyarországon olyanok döntenek a sportolókról, és adnak tanácsot a miniszterelnöknek, akik összekeverik az amatőr sportot a szabadidős sporttevékenység keretében űzött csapatjátékokkal?

A sportszakma tudja, hogy a profi és az amatőr között a különbséget a státusz jelenti. A profi a sportolásából él, míg az amatőr nem kaphat fizetést a sporttevékenységéért. Ha az amatőr sport tilos, akkor nem folyhat küzdelem az alsóbb osztályokban és az utánpótlás-bajnokságokban sem. De tényleg ennek tiltása volt a cél? Nyilvánvalóan nem, ez a kormányrendeletből is kiderül. Az alsóbb osztályokban, és utánpótlásban sportoló amatőrök tehát a bejelentés óta is edzhetnek, versenyezhetnek.

Az amatőrnek viszont van egy másik, köznyelvi jelentése is: hozzá nem értő… Jó lenne, ha végre a sportról olyanok hoznának döntéseket, akik értenek is hozzá. A sportkedvelő magyarok már nagyon várják ezt a pillanatot.