Márciustól indítana az Európai Ügyészség

Márciustól indítana az Európai Ügyészség

Az Európai Bizottság szeretné, ha március elsején megkezdhetné munkáját a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző Európai Ügyészség - jelentette ki Didier Reynders igazságügyi biztos.

Az MTI beszámolója szerint Reynders közölte, az Európai Bizottság az Igazságügyi Tanács ülésén felszólította a tagállamokat, hogy mihamarabb nevezzék meg ügyészhelyetteseiket, hogy az ügyészség az év végi határidő helyett legalább március elején megkezdhesse működését.

Elmondta, néhány tagállam már kinevezte ügyészhelyetteseit, akik január 15-én kezdik meg az ügyészség eljárásainak tesztelését jelentő munkájukat.

"Felszólítom az összes többi tagállamot, amelyek részt kívánnak venni az ügyészség működésében, gyorsítsák fel a kinevezéseket. Nem engedhetjük meg magunknak a további késlekedést"

- fogalmazott.

Az európai ügyészség munkájának fontosságát hangsúlyozva Reynders hozzátette:

a működés megkezdése az Európai Unió következő többéves költségvetésének és a hozzá kapcsolódó, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapnak a védelme szempontjából is rendkívül fontos.

Christine Lambrecht, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország igazságügyi minisztere, aki Berlinből kapcsolódott a sajtótájékoztatóhoz, a tanácsülés fő témájával, a terrorizmus elleni küzdelemmel összefüggésben azt mondta: a gyűlöletbeszéd elleni fellépés fontos eleme a szélsőségesség és az intolerancia felszámolásának.