Így kerülné meg az Európai Bizottság a magyar-lengyel vétót?

Így kerülné meg az Európai Bizottság a magyar-lengyel vétót?

A Financial Times egy magasrangú uniós illetékestől úgy tudja, hogy áthidaló jellegű, a helyreállítási alap mintájára készülő speciális megoldást mérlegel az Európai Bizottság azért, hogy megkerülje a magyar és a lengyel kormány vétóját, ha pedig később máshogy dönt Budapest és Varsó, ők is csatlakozhassanak a konstrukcióhoz – írja a portfolio.hu.

Az nincs pontosan kifejtve, hogy miből állna ez a speciális megoldás, de a lap újságírója szerint az uniós alapszerződés 122-es cikkében a vészhelyzeti esetekre biztosított speciális célú eszköz (SPV) felállításán gondolkodhat a Bizottság. Korábban felmerült, hogy megerősített együttműködéssel vagy kormányközi szerződéssel lehetne Magyarország és Lengyelország nélkül felvenni közös hitelt, harmadik opció lehet az SPV.

A magasrangú uniós illetékes úgy fogalmazott, hogy „a jelenlegi tervek szerint ez az áthidaló megoldás lemásolná az eredeti csomag hatásait”. A tagállamok garanciát adhatnának az SPV-nek, ami így kötvénykibocsátás formájában tudna piaci hitelekhez jutni, hogy a bevont pénzt szétoszthassák a tagállamok között. Az nem egyértelmű, hogy csak hiteleket adna az SPV, vagy támogatást is, de az eredeti csomag hatásainak lemásolása arra utal, hogy további azonnali eladósodás nélkül is forráshoz juthatnának a bajban lévő tagállamok.

Mi lesz a költségvetéssel?

Ez a megoldás csak a helyreállítási alapot érinti, de a magyar-lengyel páros az EU hétéves költségvetését is blokkolja. Ebben a kérdésben szintén átmeneti eredmény születhet, ha nem sikerül megtalálni a kompromisszumot.

Az Európai Unió vészhelyzeti költségvetésre térhet át, ez valószínűleg azt jelentené, hogy az EU a saját stábjára és a közvetlen agrárkifizetésekre tudna költeni, de új kohéziós rendelet híján ezekre a politikákra nem, ahogy a külügyi kiadásokra sem.

A kompromisszumon Budapesttel és Varsóval közben dolgozik a német elnökség és Angela Merkel, a kancellár szerint valamennyit engedni kell az igényeknek, mert ilyen a politika, de rendkívül nehéz a mostani helyzet. Az alternatív opciókon való gondolkodás viszont azt is megmutatja, hogy számolnak olyan forgatókönyvvel, aminek a végén nem sikerül idén megállapodni a költségvetés és a jogállamisági mechanizmus kapcsolatáról.

Az ügy háttere és lehetséges megoldásai bővebben:

Miért vétózik Orbán és Morawiecki? Mi lehet a megoldás?

Szicherle Patrikkal, a Political Capital elemzőjével magyarázzuk el, hogy jelen állás szerint mi a helyzet a magyar-lengyel uniós pénzügyi-jogállamisági vétóval. Gyakorlatilag mindenhol azt olvashatjuk, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki megvétózta az Európai Unió következő hétéves költségvetését és a koronavírus-válság miatt létrehozandó helyreállítási alapot.