Kutatás: Még a fideszeseket is megosztja az önkormányzatokat érintő elvonások kérdése

Semjén, Orbán
Béli Balázs/Alfahír

Itt írtunk róla, hogy a kormány nemrég bejelentett gazdasági intézkedésével az önkormányzatok egyik legfontosabb bevételi forrását, az iparűzési adót nyirbálja meg:

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.

Az IDEA Intézet kutatása arra kereste a választ, hogy az emberek hogyan gondolkodnak az önkormányzatok gazdasági helyzetének megnehezítéséről – írja a napi.hu. A felmérés még Orbán Viktor szombati bejelentése előtt történt, de az már korábban is világos volt, a kormány hogyan viszonyul az önkormányzatokhoz.

A „Mit gondol a járvány alatti, az önkormányzati bevételeket érintő kormányzati elvonásokról?” kérdésre a kutatásban résztvevők 50 százaléka azt a lehetőséget választotta, hogy a kormány a 2019-es önkormányzati választásokon elszenvedett vereségek miatt cselekszik így, még a válaszadó fideszesek 25 százaléka is ezt gondolta, 35 százalékuk szerint viszont indokolt lehet az elvonás, ha annak mértéke nem veszélyezteti az önkormányzatok pénzügyi stabilitását, 30 százalék szerint az önkormányzatok minden időszakban panaszkodnak a csökkenő források miatt, és jogos, hogy a kormány a járványhelyzetben akár jelentős elvonásokkal él.

Az „Ön egyetért-e az önkormányzatok járvány alatti bevételeinek elvonásával?” kérdésre adott válaszokból is kiderült, hogy nem teljesen egységes a Fidesz-tábor ezen a területen: 21 százalékuk szerint a folyamatos elvonások egyértelműen rontják a közszolgáltatások minőségét, 37 százalékuk ért egyet az ilyen döntésekkel, szintén 37 százalék látja úgy, hogy együtt kellene viselni a járvány következményeit, és kisebb, egyeztetett forráselvonás még belefér.

Karácsony: Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak

Címlap Karácsony: Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak "A segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már azt gondolja egy választópolgár, hogy a válság alatt az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány" - mondta Karácsony Gergely a Klubrádiónak, akit az iparűzési adóval kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedésről kérdeztek.