Török Gábor: az finom kifejezés, hogy Orbán Viktor kezdhet aggódni

Török Gábor: az finom kifejezés, hogy Orbán Viktor kezdhet aggódni

Az finom kifejezés, hogy Orbán Viktor kezdhet aggódni, a Fidesznek már most is van oka az aggodalomra – erről Török Gábor politikai elemző beszélt a Népszavának adott interjújában.

A politológus szerint a kormány megítélése az elmúlt évtizedben jellemzően az emberek szubjektív gazdasági helyzetmegítélésével mozgott együtt, és ez nyilván most lefelé tendál: a kérdés, hogy ezért a kormányt hibáztatják az emberek, vagy külső okoknak, elsősorban a világjárványnak tudják be.

„Az egységesülő ellenzék miatt az már biztos, hogy a 2022-es választás teljesen más lesz, mint az előző három”

- jelentette ki.

Török szerint a Szájer-botrány vagy Deutsch Tamás néppárti frakcióból való kizárási ügye arra világítottak rá, hogy a Fidesz mintha nem tudná irányítani a politikai napirendet, sokszor csak elszenvedi az ügyeket.

IDEA: lassan, de folyamatosan csökken a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki tömb már erősebb

Az IDEA Intézet 2020. december 11. és december 15. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága augusztus óta, amikor is elérte maximumát, lassan, és hónapról hónapra erodálódik. Nem nagy ugrásokról vagy hirtelen bezuhanásról beszélhetünk, hanem a szavazótábor lassú, de folyamatos kopásáról - közölte hétfőn az intézet.

Azt mondta, a Szájer-botrány hatása brutális volt, ez akkorát ütött a nyilvánosságban, olyan mértékben jutott el a kormánypárti választókhoz is, hogy csak kármentésről lehetett szó.

„Személyesen azt tapasztalom, hogy a párt belvilágában is nagyon mély sebeket ütött az ügy”

– mondta, hozzátéve: a Szájer-botrány után másképp csengenek a genderrel kapcsolatos szavak a Fidesz vezetőinek szájából, mint korábban.