Magyar Önkormányzatok Szövetsége: városaink kifosztása nem kormányzás

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége Facebook-bejegyzésben osztotta meg állásfoglalását, ahogy fogalmaztak:

A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé. Amellett, hogy diszkriminálják az ellenzéki vezetésű településeket a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor, elfogadhatatlan, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez.

Hozzátették, az is egyértelművé vált, hogy az iparűzési adó megfelezése a válság által sújtott vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, azonban veszélyezteti a kulcsfontosságú közszolgáltatások – többek között a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások – biztosítását az ország számos településén.

Az, hogy a működési kompenzáció odaítélésekor a kormány a fideszes vezetésű településekkel kivételezett, nem csak azt jelenti, hogy a kormány kész lemondani több mint 2,5 millió magyar hétköznapi biztonságáról, de ez a döntés ellentétes a közvetett hátrányos megkülönböztetést tiltó törvényi szabályokkal is. Városaink kifosztása nem kormányzás!

 

– vélekednek.

A MÖSZ elvárja a miniszterelnöktől – írják –, hogy

az önkormányzatoknak járó támogatások ügyében is tekintse „laboratóriumnak” Ausztriát: az osztrák kormány már 2,5 milliárd euróval támogatta a helyhatóságok járvány- és válság elleni védekezését.

Mindezek mellett a szövetség azt is elvárja a kormánytól, hogy az önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások kompenzálásáról állapodjon meg a magyar településeket képviselő minden önkormányzati szövetséggel.

Elvárjuk a kormánytól, hogy az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatát. A kompenzáció módja nem lehet más csakis átlátható és normatív, olyan, amely teljességgel mellőzi a hatalmi-politikai szempontokat és csakis az önkormányzatok működőképességét, a közszolgáltatások ellátásának biztonságát és a településeinken élő polgárok nyugodt hétköznapjait szolgálja

– írták.

Úgy vélik, mindennek pénzügyi alapjai megteremhetők, ha „a kormány azonnali hatállyal befejezi az önző hatalmi érdekeket szolgáló pénzszórást, és a járvány, valamint a gazdasági válság hatásainak kezelését tekinti elsődleges felelősségének.”