Magyar Nemzet: Kevés rá az esély, hogy idén megegyezés születik a jövő évi minimálbérről

Magyar Nemzet: Kevés rá az esély, hogy idén megegyezés születik a jövő évi minimálbérről

A kormányközeli lap azt írja, hogy nem közeledtek érdemben az álláspontok a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről, a munkaadói és munkavállalói képviseletek az idén várhatóan ma üléseznek utoljára. Ha nem tudnak megegyezni, és a kormány sem határoz, 2021-re csúszik a megállapodás.

A Magyar Nemzet úgy értesült, kevés rá az esély, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának idei utolsó ülésén egyezségre jussanak a szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek. 

A lap szerint a munkaadók 2021-től három százalékkal emelnék a minimálbért, ennél magasabbra csak akkor nyitottak, ha a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót, de azt írják, hogy ennek a júliusi után újabb mérséklése nincs napirenden.

A munkavállalói oldal a 10 százalékos béremelésre tett javaslatát az egyezség érdekében öt százalékra módosította, de az öt százalékot csak akkor fogadnák el, ha a nemzetgazdasági mutatók alapján júliustól automatikusan emelkednének a kötelező legkisebb keresetek, ezzel 2021 végére összességében legalább 6,5 százalékos lehetne a növekedés. A szakszervezetek javaslatot tettek a munkavállalók elvonásából az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlésére is, de a kormány erre egyelőre nem lát lehetőséget.