Orbán Viktor szilveszterkor kihirdette, nincs megállapodás az idei minimálbérről

Orbán Viktor szilveszterkor kihirdette, nincs megállapodás az idei minimálbérről

Orbán Viktor miniszterelnök a szilveszter napján megjelent Magyar Közlönyben kormányrendeletben hirdette ki, hogy a minimálbér felülvizsgálata 2021-ben tovább folytatódik, tekintettel arra, hogy az érdekképviseleti szervek megállapodásának hiányában az 2020-ban nem zárult le. 

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő felhatalmazásra hivatkozva a jelenlegi állapot - a kormányfő tervei szerint -

február 8-áig fennállhat. 

Egyébként az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már tegnap azt közölte, járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről. 

A kormánypárti Magyar Nemzet szerdai értesülése szerint a munkaadók 2021-től három százalékkal emelnék a minimálbér összegét. Ennél magasabb emelésre csak akkor nyitottak, ha a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót (szocho), miközben a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartja a munkáltatók ajánlatát, mivel a vállalkozások több ezer milliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a kormánynak a személyi jövedelemadót kellene csökkentenie, különösen az alacsonyabb keresetűeknél, hogy ezzel is nőjön a nettójuk. Az Állami Számvevőszék elnöke is  egy számjegyű szja-t javasolt a jelenlegi helyzetben, hogy a munkáltatói terhek növelése nélkül tudjanak nőni a nettó bérek, illetve a fogyasztás.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a szocho csökkentése jelenleg nem szerepel a kormány tervei között.

A minimálbér változása az alacsonykeresetűek mellett sok más területet is érint, például az álláskeresési járadék összege nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél.

Mivel a felek nem jutottak dűlőre, és mivel Orbán Viktor sem lépett,

a kötelező legkisebb keresetek összege egyelőre nem változik.