Müller Cecília: „A védelmi intézkedések fenntartása indokolt”

Müller Cecília: „A védelmi intézkedések fenntartása indokolt”

Bár a hatósági korlátozások január 11-én hatályukat vesztenék, Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony újságírói kérdésre azt válaszolta, mivel a járvány zajlik, a környező országokban jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma, mindezek alapján úgy véli,

a védelmi intézkedések fenntartása indokolt.

Hozzátette, a döntést természetesen a kormány hozza meg.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyben dolgozók beoltása után

a szociális otthonok, idősotthonok dolgozói és lakói következnek.

Közölte, az igényfelmérés már elindult, egyben arra kérte az intézményi orvosokat, hogy minél hamarabb vegyék fel a védőoltást, mert ők készítik elő az intézményi oltási folyamatot. arról is tájékoztatott, ezekből az intézményekből nem kell elmenni az oltópontokra, hanem

mobil oltócsoport fog kimenni a helyszínre.

A tiszti főorvos ugyancsak megkeresésre válaszul elmondta, az oltás után elkapott fertőzés még ugyanúgy továbbadható, ennek az az oka, hogy az első oltást követően még nem alakult ki a szervezetben az immunitás. Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, a 21 ezer egészségügyi beoltott közül 5 esetben tapasztaltak mellékhatást, ami kiütés, izomrengés vagy más, nem súlyos, múló reakció volt. Mint fogalmazott, ilyenkor a gyártó, az OGYÉI és az NNK is teljes körűen kivizsgálja az esetet.

Müller Cecília szintén kérdésre válaszolva arról is tájékoztatott, a koronavírus Angliában felbukkant, fertőzőbb mutációját hazánkban egyelőre nem azonosították. Azt is közölte, a mintavételek száma a reggel közöltektől eltér, a honlapot frissítik. A reggeli számoknál csaknem húszezerrel több, 2 750 625 mintavétel történt.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője közölte, éjféltől ismét landolhatnak Magyarországon az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek. A maszkviselési szabályokat 190 fő közterületen, 5 fő a közösségi közlekedés során, 20 fő pedig az üzletekben, boltokban szegte meg, míg a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat 366 fő este 8 és reggel 5 óra között, 5 fő a kutyasétáltatás szabályait, 8 fő pedig a gyülekezési tilalmat be nem tartva szegte meg.