Egy republikánus szenátor is lemondásra szólította fel Donald Trumpot

.
Fotó: Twitter

"Azt akarom, hogy lemondjon. Elég kárt okozott"

- mondta Lisa Murkowski, Alaszka szenátora pénteken az Anchorage Daily News című napilapnak. Elfordulását az elnöktől a kongresszus épületének szerdai ostromával indokolta, amelyben szerepet játszhatott Trump előzőleg mondott gyújtó hangú beszéde.

Mindeközben várhatóan a demokrata párti képviselők alkotmányos felelősségre vonási eljárást (vagyis. impeachmentet) kezdeményeznek hétfőn Trump ellen. A kongresszus képviselőházában mind nagyobb a lépés támogatottsága, a szenátusban azonban még messze nem tűnik úgy, hogy meglehetne az eljáráshoz szükséges kétharmados szavazattöbbség, jóllehet, számos republikánus párti szenátor hallgat az ügyben és nem tiltakozik a lépés ellen.

A Fehér Ház részéről Judd Deere szóvivő pénteken helytelenítette az eljárást.  

"Egy politikai indíttatású impeachment egy olyan elnök ellen, akinek már csak 12 napja maradt hivatalából, csupán tovább mélyítené nagyszerű országunk megosztottságát."

A választók is az elmozdítás mellett

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit. A demokratákra szavazók 90 százaléka akarja azonnal lemondatni, míg a republikánus szavazók 20 százaléka gondolja így.

30 százalékos azok aránya, akik szerint a kormányzat tagjainak szavazása révén kellene Trumpot kitessékelni hivatalából - az alkotmány 25. kiegészítésével élve -, és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy Trumpnak egyszerűen le kellene mondania.

(MTI, Reuters és AP nyomán)