A koronavírus új variánsa miatt tovább szigoríthat a francia kormány

franciaország
Pixabay

Miután a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata már legalább három francia városban megjelent, a kormány elővigyázatosságból újabb szigorításokat fontolgat az oltási program felgyorsítása mellett. A döntést szerdai ülésén hozza meg a védelmi tanács, s csütörtökön jelenti be a miniszterelnök - jelezték kormányzati források - írja az MTI.

Az általános karantén is szerepel a lehetséges forgatókönyvek között, de jelenleg ez tűnik a legkevésbé valószínűnek. Regionális szinteken azonban elképzelhető, hogy hétvégénként karantént vezetnek be - mondta kedden a kormányzati forrás a BFM hírtelevíziónak, hozzátéve, hogy az iskolák mindenesetre nyitva maradnak.

Merkel szerint húsvétra sokkal súlyosabb lehet a helyzet, ha nem sikerül megállítani a vírus új variánsát

Angela Merkel arról beszélt, hogy a járvány lassításának érdekében a vártnál hosszabb ideig, akár április elejéig is érvényben kellene tartani a jelenleg január végéig hatályos korlátozó intézkedéseket Németországban. A német kancellár szerint, ha nem sikerül megállítani az először Nagy-Britanniában felbukkant új koronavírus-variánst, húsvétra akár a tízszeresére is nőhetnek az esetszámok - írja a Reuters.

Gabriel Attal kormányszóvivő hétfőn az Europe 1 kereskedelmi rádióban kizárta, hogy a jelen helyzetben ismét általános karantént vezessen be a kormány. Jean Castex miniszterelnök pedig elmondta, hogy

"utolsó lehetőségként nem szabad a karantént kizárni, de a mutatók alapján az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő".

Jóllehet még semmilyen döntés nem született, sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150. A BFM hírtelevízió szerint amennyiben a kormány nem dönt szigorításról, akkor sem kizárt, hogy a prefektusok helyi szinteken előrébb hozzák a kijárási tilalom kezdetét.