A legtöbb helyen stagnál, de néhol nőtt a szennyvízben a vírus koncentrációja

koronavírus
Fertőtleníti kesztyűjét a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az Érdi Járási Hivatalban 2021. január 3-án.
MTI/Máthé Zoltán

A szennyvízminták többségében az 51. héten stagnált a SARS-CoV-2 örökítőanyagának mennyisége, de nőtt a koncentrációja Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és néhány Budapest környéki településen, Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál kedden az MTI szerint.

Felhívták a figyelmet arra, hogy bár lassul a járvány terjedése az országban, továbbra is mindenütt jelen van, sok - tünetet mutató és tünetmentes - emberből kerül vírus a szennyvízbe.

A kedvező tendencia fenntartásához továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe és telefonon értesítse háziorvosát - hangsúlyozták. Hozzátették: változatlanul szükség van a legalább másfél méteres távolság betartására, a maszk viselésére, a gyakori, alapos kézmosásra és a kijárási korlátozások betartására.

Az aktív fertőzöttek száma csökken, a halálos áldozatoké nő

Az elmúlt 24 órában 696 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, valamint elhunyt 128 beteg. Hétfőn 1419 fertőzés mellett csak 77 áldozatot, míg vasárnap 1778 új beteget és 94 halálos áldozatot mutattak ugyanezek a számok. A központi tájékoztatási honlap kedd reggeli adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 123 647, ami 5301-gyel kevesebb, mint hétfőn.