Müller Cecília szerint minden rendben, az emberek oltáspártiak, százezren már megkapták a vakcinát

vakcina
Klinikai szakápoló a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával a balassagyarmati Kenessey Albert kórház oltópontján 2020. december 31-én.
MTI/Komka Péter

"Jó visszajelzések érkeznek, az emberek védőoltáspártiak" – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília szerint a járványügyi adatok is kedvezően alakulnak, eddig 220 304-en gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, és 116 266 aktív beteget tartanak nyilván.

Magyarország a járvány második hullámának csúcsán túljutott, egy "lefele ívelő szakaszban járunk" - mondta -, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a különböző védelmi intézkedések megtartása továbbra is fontos a védőoltások beadása mellett is.

Zacher Gábor: kockázatok mindig vannak, de többet nyerünk a vakcinával, mint amennyit veszíthetünk

A fellángolt oltásellenes hangulat valójában a rossz kormányzati kommunikáció eredménye is, mert az embereket frusztrálja, hogy nem tájékoztatják őket megfelelően az oltóanyagról - véli Zacher Gábor. A toxikológus az Alfahírnek arról beszélt, egyszerűen be kell látnunk, hogy az oltással sokkal többet nyerünk, mint amennyit veszíthetünk, és ez akkor is igaz, ha később tényleg megjelennek valamilyen szövődmények.

Elmondta: folytatódik az egészségügyi, és az egészségügyben dolgozók oltása, ami azért is fontos, mert számítanak rájuk a következő csoportok oltásánál. A hétvégén a száznál nagyobb létszámú szociális otthonok lakói kapnak oltást a Moderna vakcinájával.

Közölte: szerda estig 96 101 ember kapta meg a védőoltást.

Müller Cecília elmondta, az oltóhelyek működnek, azonban csak annyi oltást tudnak beadni, amennyi az országba érkezik. A szállítmányok hetente érkeznek a Pfizer és a Moderna vakcinájából. Kiemelte, annak érdekében, hogy ezt a kapacitást kibővíthessék, a kormány úgy döntött, hogy az európai uniós vakcinabeszerzéseken túl egyéb forrásokat is vizsgál, keres a magyar kormány. Ezzel a feladattal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízták meg - tette hozzá.

Orbán kiadta az utasítást: valahonnan gyorsan vakcinát kell hozni

A Magyar Közlöny csütörtök kora délután egyetlen határozattal jelent meg, méghozzá a COVID-19 oltóanyagok további beszerzéseiről. Az Orbán Viktor által jegyzett utasítás szerint a Kormány egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése; a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg.

Még mindig problémát okozhat a maszk

Az operatív törzs az értetlenebb emberek hatósági felügyeletéről is beszámolt, eszerint a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 197 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen 19 529-szer intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 161 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb települések közterületén megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 48-at figyelmeztettek, 57-et helyszíni bírsággal sújtottak, 56-ot pedig feljelentettek.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 4, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 32 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - tette hozzá.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 333 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Közülük ketten a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegték meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 24 891 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegővel szemben - mondta.

Jelenleg 25 646-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2778-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.