Pert vesztett Kásler Miklós tárcája: kötelesek kiadni a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítást

Kásler
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én.
MTI/Kovács Tamás

A Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldalán számolt be arról, miszerint pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben. A döntés alapján jogellenesen tagadta meg az Emmi a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítás kiadását. Az ítélet nem jogerős.

A Magyar Helsinki Bizottság 2020 tavaszán, a koronavírus járvány első hullámának idején adott be közérdekű adatigénylést a Minisztériumhoz, írják. Annak a dokumentumnak a másolatát kérték, amelyben elrendelték, hogy 2020. április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, a következő ütemben pedig 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban. A kiürített kórházi ágyakat szükség esetén koronavírusos betegek ápolására kellett biztosítani.

Az EMMI megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy azok alapján "jövőbeli döntéseket" kell meghozniuk. Csütörtökön azonban a bíróságon kiderült, hogy ezek a döntések azóta már megszülettek, viszont arra hivatkozva, hogy az adatok közzététele veszélyezteti a Minisztérium működését, továbbra is indokoltnak látták a kérés megtagadását. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, így az EMMI köteles kiadni a dokumentum tartalmát.