A válságkezelést ellenőrző vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte az ellenzék

turizmus tüntetés
A kormány válságkezelése ellen tüntettek a turizmusban dolgozók
Alfahír

A Vadai Ágnes DK, Szabó Tímea Párbeszéd, Schmuck Erzsébet LMP, Tóth Bertalan MSZP, és Szilágyi György Jobbik által benyújtott javaslat alapján, a testület egyebek mellett azt is vizsgálná, hogy kik az eddigi válságkezelés főbb kedvezményezettjei, a gazdaság mely szereplői, területei részesültek támogatásban és melyek nem, milyen kiadásokról döntött a Kormány a Gazdaságvédelmi Alapból és ezek közül melyek nem szolgálták a gazdasági és társadalmi válság kezelését, valamint, hogy mennyire segítették az érintett cégek, vállalkozások talpon maradását a kormányzati intézkedések. 

A bizottság tisztázná azt is, hogy mennyien maradtak vagy váltak ellátás nélkül, miként hatott a gazdasági válság a munkájukat elvesztők jövedelmi helyzetére és felmérték-e, hogy milyen társadalmi károkat okoz, ha nem erősítik meg a munkanélküli és a szociális ellátórendszert.

Az ellenzék által kezdeményezés nyomán a gazdasági válság kezelését ellenőrző vizsgálóbizottság 10 tagból állna. A Fidesz 4, a KDNP 1, míg a parlamenti ellenzék szintén 1-1 képviselőt delegálhatna.

Ha a testület feladatával összefüggésben meghallgatásokat tarthat, iratokat kérhet be és a kért adatokat mindenki köteles a bizottság rendelkezésére bocsátani, illetve köteles a bizottság előtt megjelenni.