Titkos találkozó után 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a turisztikai ügynökség balatoni vendéglátóhelyek egy szűk körének, személyi viták lettek belőle

Titkos találkozó után 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a turisztikai ügynökség balatoni vendéglátóhelyek egy szűk körének, személyi viták lettek belőle

Csaknem 1,5 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Balatoni Kör és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) negyven tagjának

- írja a 24.hu. A balatoni gasztronómia és vendéglátás érdekvédelmét célul tűző egyesületben az állami pénzek kiosztásának módja és átláthatatlansága akkora feszültséget okozott, hogy a napokban az elnök, Laposa Bence és a teljes elnökség felajánlotta a lemondását.

2020-ban Laposa Bence állítólag egy titkos találkozóra hívta Balatonfüredre azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatására. A megbeszélésen a résztvevők minden szükséges okiratot megkaptak, ami az állami pénzek megpályázásához szükséges volt.

A füredi találkozón Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is ott volt, aki állítólag csak ismertette a kormányzati döntéseket. Csakhogy a 24.hu szerint nem csupán erről volt szó: a vendéglátósok komoly segítséget kaptak a pénz megszerzéséhez.

A portál információi szerint azoknál a tagoknál, akik nem tudtak a titkos füredi találkozóról, és emiatt lemaradtak a támogatásról, az verte ki a biztosítékot, hogy Laposa Bence egy listát adott az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt.

Laposa két érdekeltségével is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

A 24.hu forrásainak állítása szerint "közismert", hogy Laposa az MTÜ tanácsadója. Nem kell egyébként messze menni,  Facebook-oldalán szerepel is, miszerint ő a turisztikai ügynökség szakmai tanácsadó testületének a tagja.

Vagyis ezek szerint nem csak kapja a támogatásokat, hanem azok odaítélésben is szerepe van.

A Laposa Bence által vezetett érdekvédelmi szervezetben akkora feszültséget okozott a pénzosztás, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről. A balatoni vendéglátós azt írta közleményben, hogy elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját a következő közgyűlésig, amelyet a legkorábbi időpontban megtartanak, amint a járványhelyzet jogilag lehetővé teszi.

A 24.hu felhívta arra is a figyelmet, hogy Laposa Bence 2015-ben lett a Balatoni Kör elnöke, 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnöktől és Guller Zoltántól, a turisztikai ügynökség vezérigazgatójától vehette át a Pro Turismo díjat a balatoni turizmus megerősítéséért végzett munkájáért.

2019 óta egyébként különböző turisztikai beruházásokra, fejlesztésre összesen 631 millió forint forintot kapott az államtól.