Ha úgy vannak a számok..., további 1 százalékkal emelkedhet a minimálbér félévkor

munkás, munka
illusztráció

Az idei évre elfogadott, februártól induló csaknem 4 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedését követően, félévkor további 1 százalékkal emelkedhet mindkét bérelem - mondta az MTI szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az állami tévében.

Bodó Sándor hozzátette, ez annak köszönhető, hogy még érvényben van a hatéves bérmegállapodás, így ha a gazdaság teljesítménye elér egy bizonyos szintet, akkor lehetőség van a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) újabb két százalékponttal, 15,5-ről, 13,5 százalékra csökkentésére. Ezért a bértárgyaláson a munkaadói és a munkavállalói szervezetek megállapodtak, hogy a szocho csökkentéséből keletkezett megtakarítás fedezet lehet további 1 százalékos béremelésre.

Az államtitkár szerint nehéz és hosszú tárgyalássorozaton vannak túl, ami azzal magyarázható, hogy a felek rendkívül nehéz gazdasági helyzetben kezdték meg a bértárgyalásokat.

Bodó Sándor úgy vélte, a hétfőn aláírt bérmegállapodással "senki nem maradéktalanul boldog", hiszen a munkaadók nehéz helyzetben vannak, a munkavállalók pedig a csaknem 4 százalékos emelésnél többet szerettek volna.

Egyébként az államtitkár most valóban nem tévedett és igazat is mondott - mutatjuk, miért: 

Egyik fél sem elégedett a tervezett 4 százalékos minimálbér-emeléssel

A munkaadók túl soknak, míg a szakszervezetek túl kevésnek tartják majd - nyilatkozta az MTI-nek Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a tervezett 4 százalékos minimálbér-emelésről a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülése után.