Az igazán fontos dolgokra mindig akad pénz: több mint négy milliárd forintért rendezünk MotoGP futamot 2023-ban

Az igazán fontos dolgokra mindig akad pénz: több mint négy milliárd forintért rendezünk MotoGP futamot 2023-ban

Nettó kilencmillió eurót kér a MotoGP jogtulajdonosa, hogy 2023-ban futamot rendezhessenek Magyarországon - írja a G7 gazdasági portál az eljárás dokumentációja alapján.

Ez azt jelenti, hogy bruttó áron a jelenlegi árfolyam mellett

több mint 4 milliárd forintot fizethet a magyar állam a spanyol Dorna nevű cégnek.

A portál szerint a jogtulajdonos által meghatározott díj nagyjából megfelel a sorozatban megszokottnak. Másfél éve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vetette fel, hogy a korábbi kudarc után ismét Magyarországon kellene futamot rendezni. Az akkori elképzelések szerint 2022-ben csatlakozott volna helyszínként Magyarország egy vadonatúj pályával, ám annak kivitelezését ilyen rövid idő alatt nem sikerült összehozni.

Később, 2020 nyarán Palkovics már a mostani közbeszerzésben is szereplő 2023-as idényről beszélt, továbbá bejelentette, hogy Hajdúnánáson, 65 milliárd forintból felépül a magyar MotoGP-pálya. Korábbi hírek még nyolcéves szerződésről szóltak, a mostani közbeszerzésből azonban kiderült, hogy

tíz szezonra szerződne a Dornával a magyar kormány.

Tavaly szeptemberben egyébként Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a Parlamentben arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a MotoGP pályának kijelölt hajdúnánási földek jelentő része védett, Natura 2000 besorolású, ráadásul minden egyes hektár szántóföld termelésből kivonása kukoricaterméssel számolva évi 400 ezer forint bevételkiesést jelent a gazdáknak.

Z. Kárpát a forint gyengítéséről, Steinmetz pedig a MotoGP pálya építéséről tett fel azonnali kérdést a Parlamentben

Z. Kárpát Dániel szavait hétfőn a Parlamentben Magyarország jelenlegi miniszterelnökének szavaival kezdte, miszerint: Gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.