EP-képviselő: Orbánt nem lehet szavakkal meggyőzni

EP-képviselő: Orbánt nem lehet szavakkal meggyőzni

"Láttam, hogyan változtatta Orbán az elmúlt 10 évben Magyarországot kleptokratikus állammá" - állítja Daniel Freund, a Zöldek (Európai Szabad Szövetség) képviselőcsoportjának európai parlamenti képviselője, aki beszélt a magyarországi korrupció, a demokrácia és a jogállamiság kérdéséről, valamint a CDU vezetőjéről és a következő évek Európai Unió előtt álló kihívásairól - írja a Central European Affairs. 

Mielőtt Freund 2019-ben EP-képviselő lett, a Transparency International munkatársaként dolgozott, így már tisztában volt az Orbán Viktort és kormányát övező "masszív" korrupcióval.

Freund úgy látja, hogy

"ez egy egyszemélyes show, amely az ország feletti hatalmának fenntartását, valamint közeli barátainak, családjának és valószínűleg saját magának a gazdagodását szolgálja a rendelkezésre álló források segítségével."

Azt állítja, az uniós források nagy részét és a magyar adófizetők pénzét ellopják.

"Valószínűleg évente körülbelül egymilliárd eurót vesznek ki a magyar és az európai adófizetők zsebéből, ezért ez egy olyan kérdés, amelyet meg kell oldanunk"

- egészíti ki a politikus.

A Balkan Insight nemrégiben megjelent cikke a német Zöld pártot tekintette Orbán Viktor "valós fenyegetésének". A Zöldek jól teljesítenek a közvélemény-kutatásokban. "Mi, Zöldek egyértelmű álláspontot foglaltunk a jogállamiság, a demokrácia és a sajtószabadság jogának jobb védelme mellett" - érvel Freund, majd úgy folytatja, "harcolnunk kellene ezekért az értékekért a német kormányon belül is."

Angela Merkel kancellár és a CDU fontos szerepet játszott abban, hogy Orbán a pártcsaládjukban maradjon. 

"Merkel több mint 15 éve kancellár, védőszárnya alá vette Orbán Viktort és a Fideszt" 

- állítja az EP-képviselő. 

A Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja, mégis a zöldpárti politikus egyfajta "mozgolódást" lát ebben a kérdésben. A Néppárton belül jelenleg 14 tagpárt követeli a Fidesz eltávolítását. A német tagpártok, a CDU és a CSU "kulcsszerepet játszanak" ebben. Ha elmozdulás lenne a pozíciójukban "megváltozna a játszma" számukra. 

"Nem hiszem, hogy egy olyan párt, amely Orbán és a Fidesz értékeivel és múltjával rendelkezik, az a konzervatív pártcsaládba tartozna." 

Armin Laschet CDU-vezetővé történő megválasztásával Freund nem vár semmilyen "radikális eltérést" a párt Orbán Viktorral szembeni álláspontjától. Őt egy olyan jelöltnek tekintik, aki Merkel örökségét akarja folytatni. 

Úgy gondolja azonban, hogy a magyar és a lengyel kormány álláspontja az EU költségvetési harcában "megváltoztathatott valamit". 

"Orbán tettének köszönhetően minden ember megtanulta, milyen a magyarországi helyzet" - szögezi le.

"Az egész ügy abba az irányba halad, hogy már csak az a kérdés, mikor húzzák ki a dugót" 

- állítja Freund.

Hogy egy ilyen elméleti helyzetben milyen szerepet tölthetnek majd be a magyarországi német autógyártók, az még kérdés. 

A magyar és lengyel vétó ereje szerinte gyorsan szertefoszlott, amint az Európai Bizottság "hangosan kezdett el gondolkodni" arról, hogy a két ország nélkül indítják el a koronavírus helyreállítási alapot. Freund szerint nem volt mód arra, hogy fenntartsák a vétójukat. 

Úgy látja, fontos, hogy ne csak a január elsejétől hatályba lépő új mechanizmust alkalmazzák, hanem minden rendelkezésükre álló eszközt ragadjanak meg a demokrácia és a jogállamiság védelme érdekében.

"Az elmúlt néhány évben nem tettek meg mindent, amit megtehettek volna, és nem éltek minden rendelkezésre álló eszközzel" 

- fejti ki bírálatát az Európai Bizottság felé.

A konzervatív politikusok megpróbáltak higgadtan beszélgetést folytatni a magyar kormányfővel, de úgy véli,

"Orbánt nem lehet szavakkal meggyőzni, hogy megállítsák a tevékenységében".

Ennek egyetlen módja a támogatási alapok végigkövetése. 

"Orbán nem fog kompromisszumot kötni, nem fogja abbahagyni a pénzlopást"

- fogalmaz a politikus. 

A pénzügyi szankciók viszont azt a kockázatot hordozzák, hogy a nemzeti kormányok egy ilyen helyzetet felhasználva megnövelhetik a népszerűségüket.

"Nyilvánvalóan mindig vannak kockázatok, de nem látok más alternatívát"

- jelenti ki Freund.

"Nincs olyan lehetőség, hogy hagyjuk, hogy továbbra is ellopják a pénzeket és semmit se tegyünk, mert akkor mindenhol elveszítjük az EU támogatását mindenhol." 

A zöld képviselő nem osztja azon kritikusok véleményét, akik szerint pénzügyi szankciók kiszabása Magyarország EU-ból való kilépését vonná maga után, mert a magyarok uniópártisága többséget élvez.