Ígért, de máig meg nem kapott támogatások – Terézváros elsőként reagált a vendéglátósok problémáira

Ígért, de máig meg nem kapott támogatások – Terézváros elsőként reagált a vendéglátósok problémáira

Terézvárosnak az elmúlt esztendőben mindent összevetve 3 milliárdos kiesést jelentett az, hogy az Orbán-kormány kettős mércéjének „hála” a kerület semmilyen segítséget nem kapott. Terézváros csakúgy, ahogyan a fővárosi kerületek nagy része, a kormány szemében ellenzéki vezetésűnek számít, s míg a fideszes vezetésű önkormányzatok 21,876 milliárd, úgy az ellenzékiek 1,911 milliárd forintot kaptak az elmúlt év végén. 

Segítségre mostanság viszont mások sem igen számíthattak: a vendéglátósok szinte teljesen magukra maradtak az elmúlt időszakban. Pedig ki akarná, hogy lehúzott rolók és bedeszkázott üzletek mellett kelljen járnunk-kelnünk nap mint nap? Terézváros biztosan nem, ezért pedig vezetői valóban tesznek is.

Elsőként reagáltak ugyanis a kormány által ígért, azonban meg nem valósult segítségre, s mentőcsomagot hoztak létre a kerület vendéglátósainak támogatására.

Beleznay Zsuzsanna, Terézváros jobbikos alpolgármestere portálunknak elmondta, a mentőcsomagot szerteágazó munka előzte meg, hiszen rengeteg vállalkozótól érkezett panasz annak kapcsán, hogy egyszerűen senki sem segít rajtuk.

A kormány hiába kommunikálta azt, hogy kapnak majd bértámogatást, ezek közül a mai napig nem érkeztek meg még a sokkal korábbiak sem. Aki pedig nem önkormányzati tulajdonú ingatlant bérel, tényleg csak a bérbeadó jóindulatára hagyatkozhat, hiszen bérleti díj támogatás a kormány részéről a magánszférában abszolút nincs, s még csak fel sem merült.

Egy igazi konzultáció 

Az érdemi segítség hát elmaradt, így Beleznayék úgy döntöttek, Zoom-fórumot szerveznek: minden terézvárosi, vendéglátással foglalkozó vállalkozó részére meghívót küldtek ki, hogy lehetőségük legyen elmondani javaslataikat, illetve azt, mivel tudna nekik segíteni az önkormányzat. A közös gondolkodáson részt vett Soproni Tamás, Budapest VI. kerületének polgármestere, valamint az esemény szervezője, Beleznay Zsuzsanna, kereskedelemért és turizmusért felelős alpolgármester, na meg közel 40 vállalkozó.

Rendkívül érdemi volt ez az esemény, a kormánynak is csak ajánlani tudom, hogy szánjon időt az érintettekkel történő egyeztetésre. Megannyi probléma és igény kerül a felszínre

– mondta portálunknak Beleznay.

A mentőcsomag az alábbi döntéseket tartalmazza: 

  • Eltörölték a felügyeleti díjat 2021 első hat hónapjára.
  • 100 százalékos kedvezményt adnak a teraszdíjakra március 1-jétől egészen nyár végéig. Szeptember elsejétől pedig 50 százalékos mérséklést biztosítanak.
  • Csökkentik a bürokratikus akadályokat a teraszengedélyt kérők előtt: 3 nap alatt elbírálják a hosszabbításokat, és a kollégák azonnal kezelik az új engedélykérelmeket is.
  • Bővítik a teraszra kijelölhető helyszíneket, így például ott, ahol jelentős érdeksérelemmel nem jár, akár parkolóhelyek helyén is építhető terasz.
  • Az önkormányzati helyiségek bérlőinek március 1. és május 31. között 100 százalékos kedvezményt adnak (csak a közös költség összegét kell kifizetni), június 1-jétől augusztus 31-éig pedig 50 százalékát kell fizetni a bérleti díjnak.
  • Nem csak a vendéglátósok, hanem valamennyi önkormányzati helyiség bérlőjének korábbi bérletidíj-kedvezményét automatikusan meghosszabbítják május 31-ig.
  • Ingyenes hirdetési felületet adnak a kerületi vendéglátósoknak a Terézváros magazinban.
  • Kampányt indítanak, amelyben arra buzdítják a helyieket, hogy válasszák a helyi vendéglátósok szolgáltatásait.

De ha „kicsiben” sikerült mindez, nagyban miért nem megy? A jobbikos politikus szerint minden akarat kérdése. Mindez számukra is bevételkiesést fog jelenteni, azonban – véli Beleznay – el kell dönteni, ki mire szeretne költeni. Ők azt látják, ha mindebbe nem fektetnek pénzt, pár hónap múlva tényleg azzal kell majd szembesülniük, hogy lehúzták a rolót az üzletek. Ha pedig ez megtörténne, s később újra szeretnék majd indítani a vállalkozásokat, az jóval többe fog kerülni, mint a mostani segítség. Az élet pedig elképzelhetetlen vendéglátósok nélkül.  

A várva várt nyitást azonban még egy nemzeti konzultáció is megelőzi…

Annak örülnék, ha inkább átgondolnák, és nem ebbe fektetnék a pénzt. Most, amikor körülöttünk minden felelősségteljes kormány azért küzd, hogy túléljenek az emberek, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket, nem engedhetjük meg magunknak a nemzeti konzultációt. Aki ezt megteszi, becsukta a szemét, és nem veszi észre, hogy mi történik körülötte

– mondta végül Beleznay Zsuzsanna.